Kısa dönem ikamet izni için gerekli belgeler - Turizm

Konusu 'Hayatın içinden' forumundadır ve Victoria tarafından 12 Mart 2015 başlatılmıştır.

  1. Victoria

    Victoria ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ Yönetici Genel Yönetici www.pembeoje.com

    Kısa süreli Türkiye'de ikamet edecekler için ikamet izni alabilmesi için gereken belgeler ve gerekli şartlar hakkında merak ettiklerinizi bu konu altında toplayacağız. Türkiye'de 1 yıla kadar oturma izni alacaklar bu konudan faydalanarak şartları öğrenebilirler.

    [​IMG]


    Kısa dönem ikamet izni düzenlenebilmesi için yabancıda bir takım şartlar aranmaktadır. Bunlar; yabancının Türkiye’de kalış amacıyla ilgili bilgi ve belgeleri ibraz etmesi, kanunun 7. maddesinde sayılan Türkiye’ye girişlerine izin verilmeyecek yabancılar arasında bulunmaması, genel sağlık ve güvenlik standartlarına uygun barınma şartlarına sahip olması, istenilmesi vatandaşı olduğu ya da yasal olarak ikamet ettiği ülkenin yetkili makamları tarafından düzenlenmiş adli sicil kaydını gösteren belgeyi sunması ve Türkiye’de kalacağı adres bilgilerini vermesidir.
    Kısa dönem ikamet izni alınabilecek durumlar urumlar aşağıda sıralanmıştır:

    1. Bilimsel araştırma amacıyla gelecek olan yabancılar
    2. Türkiye’de taşınmaz malı bulunan yabancılar
    3. Ticari bağlantı veya iş kuracak olan yabancılar
    4. Hizmet içi eğitim programına katılacak olan yabancılar
    5. Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu anlaşmalar ya da öğrenci değişim programları çerçevesinde eğitim veya benzeri amaçlarla gelecek olan yabancılar
    6. Turizm amaçlı kalacak yabancılar (Turizm amavıyla kalacağını beyan eden yabancıların öncelikle geçimlerini ne şekilde sağlayacaklarıyla nerede ikamet edecekleri hususlarının açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.)
    7. Kamu sağlığına tehdit olarak nitelendirilen hastalıklardan birini taşımamak kaydıyla tedavi görecek olan yabancılar
    8. Adli veya idari makamların talep veya kararlarına bağlı olarak Türkiye’de kalması gereken yabancılar
    9. Aile ikamet izni şartlarını kaybetmesi durumunda kısa dönem ikamet iznine geçirilecek olan yabancılar
    10. Türkçe öğrenme kurslarına katılacak olan yabancılar (Bu yabancılara en fazla iki defa ikamet izni verilebilir.)
    11. Kamu kurumları aracılığıyla Türkiye’de eğitim, araştırma, staj ve kurslara katılacak olan yabancılar
    12. Türkiye’de yükseköğrenimini tamamlayanlardan mezuniyet tarihinden itibaren altı ay içinde müracaat eden yabancılar (bu yabancılara bir defaya mahsus olmak üzere en fazla bir yıl süreli ikamet izni verilebilir.)
    Kısa dönem ikamet izni; veriliş amacının dışında kullanıldığının tespit edilmesi, yabancı kişinin son bir yıl içinde toplamda yüz yirmi günden fazla yurt dışında kalması veya yabancının hakkında sınır dışı etme ya da Türkiye’ye giriş yasağının bulunması hallerinde verilmez, verilmişse iptal edilir, süresi bitenler ise uzatılmaz.


    Turizm amaçlı Türkiye'de bulunanların vize süresi dolduktan sonra alması gereken ikamet türüdür. Kısa süreli ikamet izni için gerekli evraklar ve belgeler şu şekildedir :

    1 - İkamet izni başvuru formu ( Göç idaresinin resmi internet sitesinden temin edebilirsiniz. Formu bilgisayar ortamında doldurarak yazıcıdan çıktısını alacaksınız. Resim yapıştırılacak ve ilgili alan başvuru sahibi tarafından imzalanacaktır.)

    2 - İkamet izni başvuru sahibinin pasaportunun geçerlilik süresinin ve kimlik bilgilerinin olduğu alan, Türkiye'ye giriş yaptığı hudut kapısının kaşesinin bulunduğu alan ve konsolosluk vizeli ise vizenin net okunabilir şekilde fotokopileri çekilecektir.

    3 - Yabancı uyruklu kişi güncel olan 4 adet vesikalık fotoğraf getirecek

    4 - Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkana sahip olduğuna dair beyan (Başvuru formunda beyan edilir. İdare destekleyici belge isteyebilir. Kira kontratı, otel kayıt belgesi v.b)

    5 - Geçim Belgesi : Talep edilen ikamet izin süresinin her ay için asgari ücret üzerinden ( örneğin 6 ay süreli ikamet talep ediliyor ise 1000 TL ) ibraz edilmesi gerekmektedir. Geçim belgesinin ibrazı, banka hesabı olarak ya da banka ve PTT emeklilik belgesi, maaşın ülkemizdeki bankalardan kullanılabildiğinin ibraz edilmesi kaydıyla kabul edilmektedir)

    6 - İdarenin talebi halinde seyahat planı ve konaklama yerine ilişkin bilgi ve belge

    7 - Vergi numarası (Herhangi bir vergi dairesinden vergi numarası alabilirsiniz. En az 6 aylık ikamet izni olanların vergi numarası çıkartmasına gerek yoktur.)

    8 - Şahsın 18 yaşından küçük olması durumunda ; yurt dışında bulunan annesi / babası veyaz yasal temsilcisinin vereceği muvafakatname ile muvafakatnamede belirtilmek kaydıyla Türkiye'de gerçek ya da tüzel kişiker tarafından verilecek taahhütname

    9 - Geçerli bir sağlık sigortası (Aşağıdakilerden birisi geçerli sayılmaktadır)
    Özel sağlık sigortası, ikili sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında Türkiye'de sağlık hizmetlerinden faydalanabileceğine dair belge, Sosyal Güvenlik Kurumundan alınmış provizyon belgesi, Sosyal Güvenlik Kurumuna genel sağlık sigortası olmak için yapılan başvuruya dair belge



    2015 Yılı ikamet izni belgesi için Harç Tutarları ve Defter Ücreti Hakkında Bilgi Almak için TIKLAYINIZ.

    Türkiye vatandaşı ile evli kişilerin ikamet izni için gerekli evrak ve belgeleri incelemek için TIKLAYINIZ.
     
  2. Eylül35

    Eylül35 Yeni Üye www.pembeoje.com

    Gerçekten işlemler çok karışıkmış ve çok evrak istiyorlarmış, ikamet izni alacaklara sabır diliyorum
     

Sayfayı Paylaş