Hesap işletim ücreti nedir? Hesap işletim ücreti, bankaların vadesiz hesap açan müşterilerin yaptıkları işlem masrafı için müşterilerin bu hesaplarından kestiği dönemsel ücrettir. Dönemsel olarak kesilen bu miktar bütün bankalarda aynı değildir. Örneğin İş Bankası ve Garanti Bankası’nın kestiği ücret aynı değildir. Bu ücretler bankadan bankaya farklılık gösterir. Hesap işletim ücreti neden alınır? Bankalar aldıkları bu ücreti müşteri için yaptıkları işlem, kağıt vs. masrafını gösterirler. Hesap işletim ücreti ne zaman kesilir? Bankalar bu ücreti genellikle 6 aylık veya 1 yıllık dönemlerde keserler. Çok az da olsa bazı bankalar aylık veya 3 aylık dönemlerde kesebilirler. Hesap işletim ücreti kimlerden alınmaz? Bankaların bu ücreti almadıkları bazı durumlar vardır. Bütün bankalarda aynı olmamakla birlikte bu istisnai durumlar bunlardır; üniversite öğrencileri, maaşlarını bu hesaplar aracılığı ile alanlar, su, elektrik, doğalgaz gibi faturalarını bu hesaptan otomatik ödeme talimatı verenler (genellikle en az 2 fatura olmaktadır), sigorta, bireysel emeklilik gibi hizmetleri kullananlar, bu bankaların özel banka kartları alanlar. Hesap işletim ücreti ödememek için ne yapmalıyım? Hesap işletim ücreti ödememek için bankanızla görüşerek yukardaki şartları tam olarak öğrenebilir ve bunlardan birini sağlayabilirsiniz. Hesap işletim ücreti kesilmiş. Geri alabilir miyim? Öğrenciyseniz öğrenci belgesiyle birlikte banka hesabınızın bulunduğu şubeye iadesi için başvurabilirsiniz. Bazı bankalar hiç bir dilekçe, belge vs. olmadan müşteri iade için telefon edince veya şubeye başvurunca da yapmaktadır. Eğer kesinti yapılmışsa şansınızı deneyebilirsiniz. Ayrıca “tüketici hakem heyeti”ne başvurarak iadenin yapılması sağlana bilinmektedir. Mudi-banka arasındaki sözleşmelere göre;ve yasa TTK.6102 md-20 yasa TK.4077 md-3k-4-6-9-10a,b,,yasa yeni TBK.yasa 6098 md-20/1-4 göre tüketici mudinin müşetebbis,tacir sıfatı sayılamıyacağı,dolayısıyla aldığı kredi veya açtırdığı hesabın kar amacı taşımadı ğından; bankalar a)hesap işletim ücreti b)bonus ailesine katılım ücreti c)kart aidatı d)kredi verme dosya masrafı adı altında mudi den kesinlikle para talep edemeyecekler ve alamayacaklardır. Hesap İşletim Ücreti İadesi için Bankaya Yazılacak Örnek Dilekçe …………….. BANKASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NE KONU:Hesap işletim ücreti …………….. nolu hesabımdan, …../……./20… son ödeme tarihli Hesap Bildirim Cetvelinde yer alan …….. , … TL. tutarlı hesap işletim ücreti talebiniz 4077 sayılı yasaya göre haksız olup Hesap Bildirim cetveline itiraz ediyorum. Talep edilen ….. , …. TL hesap işletim ücretinin bir sonraki hesap bildirim cetvelindeki tutardan mahsubunu diler aksi takdirde hukuki yollara başvuracağıma bildiririm. ../../2014 TALEP EDEN Adı, Soyadı İmza Tüketici Sorunları Hakem Heyetine Yazılacak Örnek Dilekçe …........ KAYMAKAMLIĞI TÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETİ BAŞKANLIĞI’NA BAŞVURUCU:Adı ve Soyadı.........................T.C No:.........................Açık adresi........................ KARŞI TARAF : …….….. Bankası AŞ. (Adres)............................ KONU :Hesap işletim ücretinin iadesi hk. OLAY : 1. Karşı taraf ……...... Bankası AŞ.’nin ............. nolu müştersiyim. 2. 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu ve ilgili tüm vadesiz mevduat hesaplarından hesap işletim ücreti alınabileceğine dair hiçbir hüküm olmadığı halde banka hesaplarımda ......... ayı içinde hesap işletim ücreti adı altında ......... nolu hesabımdan .....,00 TL ve ........ nolu vadesiz döviz hesabımdan ........... döviz tahakkuk ettirilmiştir. 3. Karşı taraf ile aramızda tanzim edilmiş hesap açma dışında hiçbir sözleşme yoktur. Kaldı ki sözleşme olsa bile 4822 sayılı yasa ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 6. maddesi gereğince, bu sözleşmenin 6. maddeden belirtilen hükümler çerçevesinde yeniden tanzim edilip imzalatılması gerekmekte iken bugüne kadar bir buda yapılmamıştır. 4. Söz konusu vadesiz mevduat hesaplarından param durduğu müddetçe banka hiç bedel ödemeden yararlanmaktadır. 5. Ayrıca banka çek tahsilatı, havale, EFT ve benzeri her türlü hizmetten zaten banka tarafından belirlenmiş ücretler tarafımdan tahsil edilmektedir. Ayrıca İnternet şubesinden yapılan tüm hizmetlerden de bankaca belirlenen bedeller hesabımdan tahsil edilmektedir. 6. Bankadaki hesaplarımda para bulundurduğum ve bu paramı kullandığı için hiçbir bedel ödemeyen banka birde hiçbir hukuki dayanağı olmayan hesap işletim ücreti tahsil etmektedir. 7. Bu yetmez, bu tahsilatı yapacağına dair hiçbir yazılı bilgi, uyarı ve ihtarda bulunmadan hesabımdan gasp gibi para çekilmektedir. Hiçbir banka hiçbir hesaptan hesap sahibinin imzalı izni olmadan hiçbir koşuldan para çekemez, mahsup yapamaz. Bu suçtur. SONUÇ VE TALEP : Bu nedenle alınmak istenen üyelik ücretinin haksız olduğuna ve tarafımdan ihtirazi kayıt ile ödenen bedelin hesabıma iadesini yazılı olarak istemiş ama olumlu yanıt almamıştır. Bu nedenlerle tahsil edilmiş bulunan......,00 TL ve/veya ....... ’nun, ilgili hesaplarıma karşı taraf Banka’nın 1 yıllık mevduata uyguladığı faiz oranı üzerinden hesaplanacak faizi ile birlikte tarafıma iadesine karar verilmesini talep ederim. ../../2014 ŞİKAYETCİ Adı ve Soyadı İmza EKLERİ: 1- Örnek karar: Fatih Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’nin hesap işletim ücreti Kararı 2- Hesabımdan tahsil edilen ücretlerin dekontları.