İnsülin Direnci ve Hipoglisemi

Konusu 'Gündemdeki Diyet Haberleri' forumundadır ve Şekerlik tarafından 7 Ocak 2015 başlatılmıştır.

  1. Şekerlik

    Şekerlik Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Zayıflama diyetleri yaparken bireylerin en çok şikâyet ettiği konuların başında, verilen kiloları kısa sürede tekrar almak veya gösterilen tüm çabalara rağmen kilo verememek gelir. Bu aşamada, kişi kilo veremediği anda, uyguladığı diyet programındaki kalori miktarını düşürerek en büyük hatalardan birini yapar.

    Eğer uygulanan ideal diyet programına ve düzenli yapılanegzersizlere rağmen kilolar bir türlü kaybolmamakta ısrar ediyorsa; akla gelmesi gereken ilk soru“İnsülin direnci var mı?” olmalıdır. İnsülin direnci, kilo vermeye engel olan en önemli nedenlerin başında gelir.

    İnsülin,pankreastan salgılanan ve vücutta glikozun hücre içine girerek yakılmasını sağlayan bir hormondur. İnsülin işlevini yitirmeye başladığında, yeteri kadar glikozu hücreye sokma görevini yerine getiremez ve bu aşamada insülin salgılanması artmaya başlar. Bu nedenle pankreas da bir süre sonra yorularak, görevini yerine getiremez ve yeterli insülin salgısı sağlayamaz. Bunun sonucunda da şeker hastalığı oluşur.

    Basit şeker içeren gıdalar, saf glikoz içerirler ve vücuda alındıkları andan itibaren çok hızlı bir şekilde kana karışarak, aynı hızda insülin salgılanmasını da uyarırlar. İnsülinin bir diğer görevi de yağ depolarını artırmak, yani yağ yakımının önüne geçmektir. Uzun süre bu şekilde beslenen kişilerde, ani şeker yükselmesiyle birlikte insülin seviyesinde de ani artış ve ardından ani şeker düşmesi durumu yaşanmaya başlar. Bu ani şeker düşüklüğünün kronik bir hal alması,hipoglisemi olarak adlandırılır. Hipogliseminin nedenleri arasında aşırı kilo, uzun süre maruz kalınan stres, kısa zamanda aşırı kilo kaybı, aşırı şekerli gıda tüketimi, çok düşük kalorili diyetler sayılabilir.

    Düzensiz beslenmenize ve aşırı alkol, sigara ile şekerli gıda tüketiminize rağmen hipoglisemi belirtinizin olmaması sizi yanıltmasın. Bu şekilde besleniyorsanız, fazlasıyla risk altındasınız demektir. Vücudunuz bir süre sonra bu durumu tolere edemeyecek ve insülin direnci ile hipoglisemiden, şeker hastalığına kadar uzanan çeşitli hastalıklar oluşmaya başlayacaktır.

    Hipoglisemi atakları gün içinde en çok 11:00 ve 16:00 saatlerinde ortaya çıkar. Bu nedenle, sabahları kahvaltıda basit şekerli gıdaları tercih etmemeye özen göstermek ve öğlen ile akşam öğünlerinin arasında mutlaka bir ara öğün bulundurmak gerekir. Öğünlerin 3 ana ve 3 ara öğün olacak şekilde ayarlanması ve özellikle ana öğünlerde glisemik indeksi düşük olan karbonhitrat grubu besinleri tercih etmek gerekir. (Glisemik indeks, karbonhidrat içeren bir besinin kan şeker seviyesini yükseltme ölçüsüdür.) Aynı zamanda egsersiz süreleri artırılmalı ve günde en az 2.5 litre su tüketilmelidir. Meyvedeki fruktoz şekeri insülin salınımının uyarılmasına neden olmayacağı için, ara öğünlerde meyve tüketimine ağırlık verilebilir. Ancak, meyve tüketirken de glisemik indeks değerleri asla göz ardı edilmemelidir. Kanda oluşabilecek ani şeker düşmeleri, vücutta en çok enerji kullanan ve glikoz ihtiyacı duyan organ olan beyni olumsuz etkileyerek, stres oluşumuna sebep olur.Diğer yandan, vitaminlerde bu konudaki en büyük yardımcılardan biri olacaktır. Özellikle E,B6 ve C vitaminleri hipoglisemide çok olumlu etkiler gösterir.

    İnsülin direnci veya hipoglisemi rahatsızlıklarına sahip olunmasa bile,yine de bu risk taşınıyor olabilir. Düzenli yemek, yuku ve egzersiz, bu hastalıkların ortaya çıkmasını büyük ölçüde engelleyecektir.
    Alıntıdır...
     
  2. cimcimem

    cimcimem Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Sağlıklı yaşamak için yaşam kalitemizi yükseltmeliyiz böylece insülin direnci ve bir çok hastalığa yakalanma riskini azaltmış oluruz.
     
  3. Alara

    Alara Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Her hastalığı tetikleyen bence fazla kilo az hareket ve bilinçsiz gıda tüketimi.
     
  4. Kardelen

    Kardelen Yeni Üye www.pembeoje.com

    Bilgi paylaşmak çok güzel seviyorum bilgi alışverişini.
     
  5. Ayla yener

    Ayla yener Yeni Üye www.pembeoje.com

    Gerçekten doğru bilgiler yaşayanlar eminim hak veriyordu bu konuya.
     
  6. Ilgaz 8998

    Ilgaz 8998 Yeni Üye www.pembeoje.com

    Bazı hastalıklar var ki vücudun en dirençsiz kaldığı durumlarda ortaya çıkıyor.
     

Sayfayı Paylaş