Sezaryenden sonra iyileşme ne kadar zaman alır?

Konusu 'Doğum ve Sonrası' forumundadır ve Derya tarafından 3 Şubat 2015 başlatılmıştır.

  1. Derya

    Derya Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Sezeryenle doğumdan sonra beni neler bekliyor diye kendinizi pisikolejinizi bozacak düşüncelere kapılmanıza gerek yok tabiki kolay değil ama tahmin ettiğiniz kadarda zor değil.

    Sezaryen sonrası ilk gün zor geçebilir. Güçlü ağrı kesiciler kullanılmasına karşın ameliyat yerinizde ağrı duyabilirsiniz. İkinci günden itibaren bu ağrı azalır. Annelerin genelde ameliyat sonrası 2 ya da 3 gün hastanede yatması gerekebilir. Ayağa kalkıp dolaşmaya başlaması normal doğuma göre biraz daha problemli olmaktadır.

    Ameliyattan üç veya dört gün sonra pansumanlar açılır; içerideki dikişler emilebilir ipliklerle yapıldığından bir sorun yaratmaz; dış dikişleriniz de bir hafta içinde alınır.

    Normal hayata dönmeniz genelde 4-5 gün alabilir. Yaralarınızın oranı her gün düşse de acımaya devam eder. Bu günlerde kendinizi zorlamadan yürüyüş yapmaya gayret edin. Eğer kendi başınıza yürümekte zorlanıyorsanız, bir yakınınızdan yardım isteyerek size eşlik etmesini isteyin. Böylece başınızın dönmesi durumunda yanınızdaki kişi size destek verecektir.

    İlk günlerde daha sık tuvalete gidebilirsiniz. Çünkü her tuvalete çıktığınızda idrar kesenizi tam olarak boşaltamazsınız ve daha sık tuvalete gitme ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu arada narkozun etkisiyle karnınızda şişkinlik hissedebilir; kabız olabilirsiniz. Bunun için uzmanlar, bol bol sıvı tüketmenizi salık veriyorlar.

    Her büyük ameliyatta olduğu gibi, sezaryen sonrası iyileşmek de zaman alabilir. Ancak böyle olsa bile dolaşımı sağlamak için ayağa kalkıp yürümeniz istenecektir. Yapacağınız yürüyüşler, bağırsaklarda oluşan gazın giderilmesi için de önemlidir. Bu arada çay ve ılık su da bağırsakları hareketlendireceğinden gaz problemini giderir. İlk günlerde gaz sıkıntısı yaşamak istemiyorsanız, süt ve süt ürünlerinden; kola, gazoz gibi asitli içeceklerden uzak durmalısınız.

    Uzun dönemde ise dikiş yerlerinde zaman zaman ağrılar olması ve karın içinde ameliyata bağlı yapışıklıklar sezaryenin diğer sonuçlarıdır. Oysa, iyileşme ve vücudun normale dönme hızı normal doğum sonrası daha çabuktur.

    Yaşadığınız bütün sıkıntı ve ağrılarıın azalmasında ve bu kolay olmayan dönemi unutmanızda bebeğinizi kucağınıza almanız ve annelik duygusunu yaşamanız en etkili ilaç ve tedavi yöntemi olacaktır emin olun.
     
    KraLiÇe ve Hadise bunu beğendi.
  2. Hadise

    Hadise Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Sezaryenle doğumun çok kolay olacağını düşünüyordum ama hiç öyle değilmiş 10 günde zor toparladım kendimi zor bir lohusalık dönemi geçirdi.:(
     
    KraLiÇe bunu beğendi.
  3. KraLiÇe

    KraLiÇe Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Neden kadınlar normal doğum varken sezaryenle doğumu seçer anlamam tabi keyfi yapanlar için söylüyorum.
     
  4. İlkbahar

    İlkbahar Yeni Üye www.pembeoje.com

    Bir hafta on gün sürer tabi kişiye göre de bu değişir.
     
  5. netteyim

    netteyim Yeni Üye www.pembeoje.com

    Bir hafta on gün demişsin ilkbahar bende sezaryenle doğum çok kolay diye bilirdimo_O
     
  6. Jülide ateş

    Jülide ateş Yeni Üye www.pembeoje.com

    Ben asla anne olamam doğum yapmak beni korkutuyor.:(
     
  7. Semiha edep

    Semiha edep Yeni Üye www.pembeoje.com

    Kişiye göre değişir ama ortalama 1 hafta sürer.
     

Sayfayı Paylaş