Hamilelik döneminde beslenme nasıl olmalı? Gebelerin tüketmemesi gereken gıdalar neler? İşte, anne adaylarını aydınlatacak bir yazı… “Hamilelik döneminde her şeyin yerli yerine oturması için belirlenen besin grupları düzenli tüketilirken bir yandan da bebekve annenin sağlığını tehlikeye atabilecek ya da özellikle bebekte doğumsonrası kalıcı hasara yol açabilecek besinlerden ve kimyasallardan uzak kalabilmek de çok büyük önem taşır” diyen Uzman Diyetisyen Ceylan Akiş, anne adaylarının uzak durması gereken besinleri sıraladı. Çiğ et, balık, tavukve ürünleri Pişmemiş deniz mahsülleri veya az pişmiş et, tavuk ürünlerinin koliform, toksoplazma gondi ve salmonella bakterilerini bulundurma riski yüksektir. Bu bakteriler hem anne hem de bebekiçin hayati tehlikeye yol açacak enfeksiyonlara yol açabildiği gibi düşük, prematüre doğum, rahim içinde bebek ölümü, bebekte ise beyin hasarı, görme ve işitme problemleri, zeka geriliği gibi birçok ciddi probleme neden olabilir. Hamilelikte çiğ et ve et ürünlerine çıplak elle dokunduktan sonra bile eller iyice yıkanarak temizlenmelidir.
Ben konserve sevmiyorum ızgarada pişirilirse yerim balığı belki konserve olduğu için hamilelikte tavsiye temiyorlar.