YUMURTALIK KİSTLERİNİN SEBEPLERİ.

Konusu 'Kadın Hastalıkları / Jinekoloji' forumundadır ve Derya tarafından 28 Ocak 2015 başlatılmıştır.

  1. Derya

    Derya Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Bilinen en önemli nedeni hormonal düzensizliktir. Hormonlara bağlı olarak foliküllerin çatlayamaması ya da büyümeye devam etmesinin yanında geçirilmiş over enfeksiyonları ve çok fazla radyasyona maruz kalmak da over kistine sebep olabilir.

    BELİRTİLERİ

    Çoğu kez rutin taramada fark edilirler. Kadında adet düzensizliği, karında şişkinlik, karın ağrısı, idrar yolu şikâyetleri ve sindirim sistemine ait yakınmalar oluşturabilirler. Bu şikâyetler çoğu hastalık için ortak olduğundan kişiler bunu önemsemezler. Nadiren oluşan kistlerin patlamasıyla şiddetli ağrı ortaya çıkabilir. Kistlerin mesaneye baskı yapmasıyla sık idrara çıkma, bağırsaklara baskı yapmasıyla kabızlık, bazen iştahsızlık, kilo kaybı, hafif bulantı gibi yakınmalar ortaya çıkabilir. Bunların yanı sıra ilişki sırasında ağrı, karında ve kasıkta dolgunluk, karında ele gelen kitle hissi de oluşabilir. Tüm belirti ve bulgular kistin özelliğine ve büyüklüğüne bağlı olarak değişebilmektedir.

    TANISI

    Over kistlerinin tanısı genelde rutin muayeneler veya başka bir sebepten dolayı yapılan jinekolojik muayene ve ultrasonografiyle konulur. Kistlerin iyi veya kötü olduklarının ayrımında ise genelde;

    • Hastanın yaşı ( ileri yaşlar, menopoz sonrası, puberte öncesi kötü),
    • Kitlenin büyüklüğü ve şekli (büyük ve düzensiz görünümdekiler kötü),
    • Basit kist/solid kist ayrımı (basit kist iyi),
    • Etrafa olan yapışıklığı (ne kadar yapışıksa o kadar kötü),
    • Hassas olup olmamasına bakılır.
     
    cimcimem, Açelya ve Banu bunu beğendi.
  2. Banu

    Banu Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    İyi huylu kistlerin tedavisi daha kolay oluyor kadınların çoğunluğu bu kistlerle sorun yaşıyor kadın olmanın zorlukları.:(
     
    cimcimem ve Açelya bunu beğendi.
  3. Açelya

    Açelya Tecrübeli Üye www.pembeoje.com

    Anne olmayı etkileye biliyor yumurtalık kistleri ben 6 aylık tedavi sonrası anne olabilmiştim.
     
    cimcimem bunu beğendi.
  4. cimcimem

    cimcimem Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Bekar bayanlar da sanki daha çok görülüyor evlilik sonrası hormonların düzene girmesiyle tedavisi daha kolay oluyor yumurtalık kislerinin. yanlış bilmiyorumdur umarım.
     
  5. Esengül

    Esengül Yeni Üye www.pembeoje.com

    Yumurtalıkta oluşan kistleriden çok çektim ve hala çekiyorum doktora gittim ilaç tedavisi uyguluyorum ama çektiğim sancıları anlatamam.
     

Sayfayı Paylaş