Yürüyüş ve Koşu Ayakkabısı Nasıl Seçilir ?

Konusu 'Spor ve Sağlıklı Yaşam' forumundadır ve Bernadiyorki tarafından 28 Aralık 2014 başlatılmıştır.

1. Bernadiyorki

Bernadiyorki Profesyonel Üye www.pembeoje.com

Koşu Ayakkabısı Seçimi

Koşu ayakkabılarında en iyi ayakkabı yoktur, herkesin farklı bir modele ihtiyacı vardır. Kişinin bacak yapısı, ağırlığı, ayak şekli, koştuğu zemin gibi bir çok etmen ayakkabı seçiminde etkilidir. Biri için mükemmel olan ayakkabı diğeri için çok kötü olabilir.

Genel olarak koşu ayakkabıları 4 ayrı kategoride incelenir (Destekli [stability], Performans, Nötral [Neutral], Minimalist)

Destekli (stability)

Genellikle düşük ve normal tabanlı koşuculara önerilmektedir. Bu tip koşucular iyi bir destek ve orta taban yastıklamasına ihtiyaç duyarlar.

Performans

Yarışlarda veya üst düzey koşucuların hız antremanlarında tercih ettiği ayakkabı türüdür. Farklı düzeyde yastıklama ve destek yapısında olabilirler. Diğer koşu ayakkabılarına oranla daha hafif (250- 300gr) ve daha incedirler.

Nötral (Neutral)

Genel olarak normal veya yüksel tabanlı koşuculara önerilen ayakkabılardır. Ayağı destek ihtiyacının olmadığı durumlarda kullanılır.

Minimalist

Minimum destek ve yastıklama sunan ayakkabılardır. Üst düzey koşucuların bazıları tarafından tercih edilir.

Ayakkabı seçmeden önce yapmanız gereken ilk şey "Islak Ayak Testi"dir. Veya bulunduğunuz yerde ayak taban analizi yapan bir merkeze uğrayabilirsiniz. İzmir için Talatpaşa Caddesinde bulunan "Koşukolik" mağazasını ziyaret edebilirsiniz.

Islak Ayak Testi

Bir parça kağıdı (az desenli gazete kağıdı veya saman kağıtta daha rahat görebilirsiniz) zemine yayınız. Her 2 ayağınızın da tabanını su ile ıslatınız. Ayağınız tamamen ıslak olmalı fakat su damlamamalı. Islak ayaklarınızla hazırlamış olduğunuz kağıda basınız. Kağıdın üstünde dik durmaya ve ayaklarınızı kaydırmamaya özen gösteriniz. 5 saniye durduktan sonra kağıdın üstünden ininiz ve ayağınız kağıtta bırakmış olduğu izi aşağıda vermiş olduğumuz izlerle karşılaştırınız.

Normal Taban

Eğer çıkan iz bu şekilde ise normal bir taban yüksekliğine sahipsiniz. Hareket kontrolü sağlayan bir ayakkabıya ihtiyacınız yok. Bacak yapınıza göre az destekli veya nötral bir ayakkabı seçebilirsiniz.

Düz Taban
    Eğer çıkan iz yandaki gibiyse düşük taban veya düz taban bir ayağa sahipsiniz. Destekli veya hareket kontrol özelliği olan ayakkabılar sizin için uygun olacaktır.

Çukur Taban

Eğer çıkan iz yandaki gibiyse çukur taban bir ayağa sahipsiniz. Sizin için nötral ayakkabılar uygun olacaktır.

Ayakkabı seçiminde en önemli kriter ayak şekli olmasına rağmen kesinlikle tek kriter değildir. Bu nedenle konusunda uzmanlaşmış bir mağazadan yardım almanız önem taşımaktadır.

2. Ahu@

Ahu@ Saygın Üye www.pembeoje.com

tavsiye ettiğiniz kullandığınız markalar varsa paylaşın hanımlar.

3. Victoria

Victoria ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ Yönetici Genel Yönetici www.pembeoje.com

Ben Adidas Duramo Kullanıyorum Gayet Memnunum.

Yürüyüşte ve koşuda rahat bir ayakkabı

Adidas Duramo 6 Kadın Spor Ayakkabı

anyuta bunu beğendi.
  4. Ahu@

Ahu@ Saygın Üye www.pembeoje.com

Bende Adidas la kinetix arasın da karar veremiyorum bunun rengide güzelmiş aslında.

5. anyuta

anyuta Profesyonel Üye Forum Yazarı www.pembeoje.com

Teşekkür ederiz çok faydalı bilgiler. Ben nike markasını tercih ediyorum şimdiki ayakkabım

Sayfayı Paylaş