Pap Smear Testi

Konusu 'Kadın Hastalıkları / Jinekoloji' forumundadır ve Semacaa tarafından 5 Ocak 2015 başlatılmıştır.

  1. Semacaa

    Semacaa Tecrübeli Üye www.pembeoje.com

    Aktif cinsel hayatı olan kadının rahim ağzı kanserine yakalanma riski yüksektir. Bununla birlikte pap smear denilen test ile erken teşhis yapıldığında kanseri tedavi etmek ya da oluşumu önlemek mümkündür. Smear testi ve rahim ağzı kanseri hakkında yazılmış makaleyi okumanızı tavsiye ediyoruz.


    Pap-Smear nedir?

    1950’lere gelirken bulunan servikal yayma, yani pap-smear yöntemi, ellilerden bu yana rahim ağzı kanserinin ve kanser öncesi durumların taraması için kullanılan temel tıbbi inceleme yöntemidir. Yıllar içinde evrim geçiren bu yöntem, günümüzde de en etkin teknik olup, rahim ağzı kanseri görülme sıklığını büyük ölçüde düşürmüştür.

    Peki nasıl yapılır bu Pap-Smear?

    Jinekologlar tarafından uygulanan Pap-Smear tekniğinin temel şartı, muayene öncesi vajinanın yıkanmamasıdır. Ardından pamuklu uçlu bir fırça yardımıyla vajinal kanaldan servikse (rahim ağzı) ulaşarak sürüntü alınıp mikroskop lamına yayılarak elde edilen bu örnek patoloji laboratuvarına gönderilir. Patoloji uzmanı ise kendisine ulaşan servikal smear örneğini mikroskopta inceleyerek hücrelerin ne kadar “normal” ya da “anormal” oldukları hakkında yorumunu ortaya koyar.

    Tamam da, Rahim Ağzı Kanseri nedir?

    Temel olarak HPV’nin (Human Papillomavirus) neden olduğu rahim ağzı kanseri, her yıl yarım milyon kadının yaşamına mal olmasıyla günümüzün önemli hastalıklarından biridir.Özellikle korunmasız cinsel ilişkiyle bulaşan HPV’nin invaze ettiği hücreler uzun zaman içinde dejenere olur. İleriki yıllarda hücreler arası diziliş, sıra, DNA gibi özelliklerinin değişmesiyle kanser dokusunun oluşmasına öncü olurlar. Vajinal akıntı, kilo kaybı, halsizlik gibi semptomlar veren rahim ağzı kanseri, erken evrede teşhis edilemediğinde ölümcül olabilmektedir.

    Korktum doktor bey, ne kadar zamanda bir Pap-Smear yaptırmalıyım?

    Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) 2004 raporuna göre,
    - Cinsel olarak aktif olan, 18 yaşın üzerindeki her kadının her yıl kadın hastalıkları yönünden muayene olmalıdır.
    - 30 yaş ve üzeri kadınlardan her 2-3 yılda bir servikal yayma örneği alınması gerekmektedir.
    Pap-Smear hayat kurtarır mı?
    Elbette, her tür hastalık erken evrede tespit edilip erken tedaviyle elbette daha iyi seyreder. Bunun için erken teşhis çok çok önemlidir.
    Can Tutuğ
     

Sayfayı Paylaş