Kepçe Kulak Onarımı

Konusu 'Yüz Estetiği' forumundadır ve MaviGözlüm tarafından 8 Ocak 2015 başlatılmıştır.

  1. MaviGözlüm

    MaviGözlüm Tecrübeli Üye www.pembeoje.com

    Kepçe kulak deformitesi kulak ile kafa arasındaki açının öne doğru büyük olması şeklinde tanımlanır. Anatomik
    açıdan ideal kabul edilen açı 30 dereceden küçük olanıdır. Kepçe kulak bir
    anomali değil deformasyondur. Dış kulak gelişimini 5-6 yaşına kadar tamamlar ve kalıcı büyüklüğüne ulaşır. Bu sebeple kepçe kulak ameliyatları bu yaştan sonra yapılabilir.

    Günümüzde estetik operasyonlara genellikle yetişkin insanlarımız ilgi gösterir. Biz plastik cerrahlar ise 18 yaşından küçüklerin estetik ameliyat yaptırmasına karşı tavır koyarız. Buradaki en büyük istisna çocukluk çağında yapılan kepçe kulak veya yelken kulak denilen görünüm bozukluğunun düzeltilmesidir. Kulağın hiç olmamasından çok büyük olmasına kadar uzanan pek çok kulak deformitesi vardır. Bu deformitelerle ilgili en çok uygulanan estetik ameliyat kepçe kulakların düzeltilmesidir. Benim tecrübelerimde, kepçe kulak düzeltmesi erkek çocuklarda daha fazla yapılmaktadır. Bunun sebebi, kanımca kızların saçlarının uzunluğu ile bu deformiteyi daha kolay kamufle edebilmeleridir.

    Kepçe kulak başlangıçta genellikle çocuğun kendisinden ziyade ebeveyninin sorunudur. Ancak ameliyat kararını vermek için doktor ebeveynden çok çocuğu dikkate almalı, onun ruh halini kavramaya çalışmalı, derinlerine inip çocuğun anne-babanın yönlendirmesiyle mi karşı karşıya olduğunun veya gerçekten bu durumundan şikayetçi olup olmadığının farkına varmalıdır. Yoksa çocukluk çağında yapılan ameliyatların çocukta bir travma oluşturmasına yol açabileceği ihtimali göz ardı edilmemelidir.

    Sonuç olarak kepçe kulak genellikle kişide herhangi bir probleme yol açmayabilir ama eğer çocuğu arkadaşları
    arasında yapılan alaylar sonucu dışlanmaya, psikolojik bir travmaya doğru yöneltiyorsa ameliyatla düzeltme düşünülmelidir. Toplumumuzda da sıkça rastlanıldığı gibi birçok ünlü şahsiyetle kepçe kulaklar özdeşleşmis ve onlar için birer simge durumuna gelmişlerdir. Genel görünüme sempatik ve sevecen bir
    ifade kattıkları için kepçe kulakların kişinin ileriki yaşamında sosyal ve mesleki açıdan faydalı olabilecekleri de unutulmamalıdır. Ayrıca kepçe kulak Uzakdoğu’da anlayış ve refah işareti olarak kabul edilmektedir. Çinli ebeveynler “Tanrıların sesini daha iyi duyabileceğine
    inandıkları için” kepçe kulaklı doğan çocukları için sevinmektedirler.

    Doğada birbiriyle eş olan iki kulak yoktur
    Tıp tabiriyle otoplastik denilen kepçe kulak ameliyatı okul çağındaki çocuklarda ve erişkinlerde lokal anestezi ile yapılırken 5 ile 7 yaş arası çocuklarda genel anestezi tercih edilmektedir. Kesi kulak arkasından yapılır ve kulak kıkırdağına gerekli olan form verilip açı düzeltilir, lüzum görülen durumlarda ameliyat öncesi tetkikine göre kulak kıvrımında da küçültme yapılabilir. Ameliyat sonrasında yaklaşık üç hafta süresince gece yatarken kulağın ters kıvrılmasını önlemek için alın bandı önerilir.
    Ameliyat izi kulak arkasında kalacağı için ileride fark edilmez. Ameliyat sonrası işitmeyle ilgili hiçbir bozukluk beklenmez. Doğada birbiriyle eş iki kulak bulunmamaktadır. Bu nedenle ameliyat sonrası mutlak tam simetri beklemek yanlış bir tavır olacaktır.
    Kulak tek başına incelendiğinde estetik açıdan güzel olmayan bir organdır. Bu kıvrımlı, katlanmış, buruşuk organ güzel görünmesi amacıyla değişik kültürlerde takılarla süslenmektedir.

    Ancak bu çirkinlik, yüz kompozisyonu içinde, o yüze uygun armoni içinde bulunuyorsa yok olur. Bence ameliyat
    için tek gerekçe gerçek psikolojik sıkıntı ile kulağını kapatmaya uğraşan bir çocuğun varlığıdır.
    Avrupa’da bu deformite ameliyatları estetik cerrahi kapsamından çıkarılmış olup, masrafları sigorta tarafından karşılanmaktadır. Burada amaç çocuğun karşılaşabileceği psikolojik travmadan korunmasıdır.

    Dr. Serdar Eren (Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı ) - Milliyet
     

Sayfayı Paylaş