Kadının Yaşı Tüp Bebek tedavisini Ne Kadar Etkiler?

Konusu 'Tüp Bebek' forumundadır ve Perran tarafından 16 Nisan 2015 başlatılmıştır.

  1. Perran

    Perran Yeni Üye www.pembeoje.com

    Hayatta bazen bazı duyguları yaşamak için bahaneler üretmeden şartları çok zormuş gibi görmeden elimizde imkan varken konumumuzda uygunsa çok ertelememek çok önemli mesela anne baba olmak gibi bazı şeyleri ne kadar irdelersek ne kadar incelersek tabiri caizse armudun sapı var üzümün çöpü var derken zaman hızla geçiverirde biz farkına varana denk iş işten geçer her çift anne baba olmayı ister ve Allah bu duyguyu yaşamayı her keze nasip etsin tüp bebek uygulaması anne baba olmakta problem yaşayan çiftler için farklı bir uygulama en doğrusu bir mucize.

    [​IMG]

    Tüp bebek tedavisinde başarının sağlanması için en önemli unsurlardan biri kadının yaşıdır. Kadının yaşının ilerlemesi yeterli sayıda ve kalitede yumurta elde edilmesini zorlaştırmaktadır. Çiftlerin nasıl olsa tüp bebekle bebek sahibi olurum diye düşünmemesi gerekir. Tüp bebek yapmak için kaliteli ve yeterli sayıda yumurtaya ihtiyaç vardır. Bu tedavide kadının yumurtası ve erkeğin sperminin laboratuvar ortamında döllendirilerek, embriyo oluşturulmakta ve kadının rahmine transfer edilmektedir. Tedavinin yapılabilmesi için kadından elde edilecek sağlıklı yumurtalara ihtiyaç vardır. Yumurtaları kaliteli olmayan ve yumurtalıkları çalışmayan kadınlara tüp bebek tedavisini uygulamak mümkün değildir. Kadınların doğurganlık özelliği 35 yaşla birlikte azalmakta, 38 yaşından itibaren hızlanmaktadır. 40 yaşından sonra bir kadının tüp bebekle gebe kalma olasılığı % 20 nin daha altında olmaktadır. Bunun yanında ileri yaştaki kadınlarda tüp bebekle gebelik sağlanmış olsa da, düşü olasılığı artış göstermektedir. Tüp bebek tedavisindeki başarının daha çok kadının yaşı ve embriyo kalitesinin etkili olduğu kanıtlanmıştır. Belli bir yaştan sonra yeterli sayıda ve kalitede yumurta elde edilememektedir. Tüp bebek tedavisi uygulanan her 4 çiftten bir tanesi bebek sahibi olmaktadır. Kadının 35 yaşı bir kırılma noktasıdır. Bu dünyanın her yerinde bu şekilde değerlendirilmektedir. Kadının yaşlanması yumurtalıklarının yaşlanması olarak ele alınmalıdır.

    Kadının yaşı tüp bebek tedavisini nasıl etkilemektedir?
    Tüp bebek tedavisini olumsuz olarak etkileyen nedenler bazen erkekten, bazen kadından kaynaklanabilir. Tedavi yapılacak kadının yaşı tüp bebek başarısı için çok önemlidir. Doğum anında belli sayıda yumurta rezervi ile dünyaya gelen bir kız çocuğunun yumurtalık rezervi adet dönemine kadar oldukça düşmektedir. Bu oran menopoz dönemine kadar en düşük seviyesine gelmektedir. Kadının yaşı 37 olduğunda hem yumurtasının kalitesi düşmekte, hem de sayısı azalmaktadır. Bu yüzden kadın için en verimli doğurganlık çağı 25-34 yaşları arasındadır. Bu yüzden tüp bebek tedavisinde başarı yaşla birlikte azalmakta, düşük olma olasılığı artmaktadır. Tüp bebek şansı 35 yaşından sonra azalmakta, 37 yaşla birlikte hızlı düşüş göstermektedir. 38-39 yaşlarındaki hamile bir kadının düşük riski, 18-34 yaş arasındaki bir hamile kadının düşük riskinden % 43 oranında daha fazladır. 40-42 yaşlarındaki kadında ise bu oran iki katına ulaşmaktadır. 44-45 yaşlarından itibaren tüp bebekte anomali riski ya da fiziksel rahatsızlık oranı yüksek, düşük riski daha fazla olduğundan, ayrıca bebeğin sosyal ihtiyaçları açısından uygun görülmediğinden uzmanlar tarafından tüp bebek tedavisi uygun görülmemektedir.

    Menopoz dönemine yaklaşan kadınlarda gebelik şansı ne kadardır?
    Menopoz dönemi kadının 45-47 yaşları arasında adet görmesinin bitmesidir. Kadınların menopoza girme yaşı ülkemizde ortalama olarak 47 iken, dünyadaki ortalama 49 kadardır. Menopoz döneminde 40 yaşından daha önce girmek erken menopoz olarak tanımlanmaktadır. Erken menopoza girilme nedenleri arasında yumurtalıklarda olan kistler, düzensiz yaşam sürmek, sigara alışkanlığı ve genetik etkenler sayılabilir. Bu etkenlerin en önemlisi genetik etkenlerdir. İnsanların tüm özelliklerini belirleyen genler, menopoza girme zamanını da belirleyen unsurdur. Aile içinde erken menopoza giren kişilerin olması halinde, kişinin erken menopoza girme olasılığı daha yüksek olur. Bu riski taşıyan kişilerin bunu önlemek için, mutlaka doktor kontrolünde olması gerekir. Yumurtalık kistleri yumurta kapasitesini azalttığından erken menopoza girilmesine neden olabilir. Genç yaşlardaki kadınlarda oluşan kistler zararsız bile olsa, yumurtalıklarda hasara yol açabilirler. Bu hastalarda yumurtlama düzensizliği oluşacağından, gebelik şansını azaltmaktadır.

    Yumurtalıklarında kist olan ya da genetik olarak buna yatkın olan kişilerin düzenli olarak doktor kontrolünde olması gerekir. Yapılan tedaviyle birlikte kadının üreme yeteneği daha fazla uzatılabilir. Sigara alışkanlığı, toksik maddelerde kadının üreme sağlığını belirlemektedir. Sigara içmek yumurta kalitesini düşürmekte ve yumurtlama bozukluğuna neden olmaktadır. Bu şekilde yumurtalıklar üzerinde toksik etki oluşmaktadır.

    Erken menopoz riski üreme açısından önemli bir etkendir. Menopozdaki kadınlarda yumurtanın üretmiş olduğu östrojen seviyesi azalır. Östrojen seviyesinin azalması kadınlarda idrar yolu enfeksiyonuna, idrar yolu kuruluğuna, vajina kuruluğuna ve kemik erimesine sebep olmaktadır. Günümüzde geliştirilen tekniklerle erken menopoza giren kadınlarda bazı tedaviler uygulanarak gebelik oluşturulabilmektedir. Yumurta dondurma, kök hücre, tüp bebek tedavisi bu tedaviler arasındadır.

    Tüp bebek uygulamasında yaş sınırı var mı?
    Kadının adet döneminin 3. gününde yapılacak hormon testleri ve yumurtalık kapasitesinin ultrasonla yapılacak incelemede uygun görülmesi halinde, 45 yaşına kadar tüp bebek tedavisi uygulanmaktadır. Fakat 38 yaşını geçen kadınların tüp bebek uygulamaları yapılırken preimplantasyon genetik tanı yapılarak, embriyoların kromozom yapıları incelenmeli ve normal oldukları tespit edilmelidir.

    Preimplantasyon genetik tanı yöntemiyle yaşa bağlı sorunlar aşılabilir mi?
    İleri yaştaki kadınlara yardımcı üreme teknikleri uygulandığında, sağlıklı çocuk sahibi olma ve gebelik şansını arttırmak için preimplantasyon genetik tanı yapılabilir. Bu yöntemle embriyolar anne adayına transfer edilmeden önce, ileri yaştaki sorunlar göz önüne alınarak kromozomlar incelenmekte, bu sayede anormal olan embriyolar transfer edilmemektedir. Bazen genç yaşlarda yaşanan yumurtalık rezervi kayıpları, bazen de ileri yaşlardaki kadınların yumurtalıklarında olumlu tepkiler olabilir. Bunun için kadınların tedaviden önce yumurtalıklarının ayrıntılı olarak incelenmesi, ultrasonografi yapılması, hormon tetkikleri uygulanarak gebelik şansı doğru değerlendirilmelidir. Kendisi için uygun tedavi yolunun seçildiğini ve uygulandığını bilen kadının psikolojik olarak stresi azalması, güven duyması tedavinin başarısını arttırmaktadır.
     
    Last edited: 23 Şubat 2016
  2. Kumru3434

    Kumru3434 Yeni Üye www.pembeoje.com

    Faydalı bir paylaşım önemli bir konuya deyinmişsiniz teşekkürler.
     
  3. Esma

    Esma Yeni Üye www.pembeoje.com

    Tüp bebek sahibi olmak isteyenlerin çok geç kalmadan tedaviye başlamalarında fayda var.
     
  4. Papatyam

    Papatyam Yeni Üye www.pembeoje.com

    Annelik ertelenmemesi gereken en özel konum.
     
  5. Kumru3434

    Kumru3434 Yeni Üye www.pembeoje.com

    Haklısınız arkadaşlar.
     
  6. Ayla

    Ayla Yeni Üye www.pembeoje.com

    Bazı şeyler annelik babalık gibi ertelemeye gelmez zamanı iyi kullanmak gerek.
     

Sayfayı Paylaş