İnançlı Aileler ,İnatcı Doktorlar,Mucize Bebekler(2)

Konusu 'Tüp Bebek' forumundadır ve Paprika tarafından 8 Ocak 2015 başlatılmıştır.

  1. Paprika

    Paprika Tecrübeli Üye www.pembeoje.com

    Kaderlerini seçilmiş bebekle yendiler
    Tüp bebek denemelerine rağmen başarısızlıkların üst üste gelmesi ya da hamileliklerin anne karnında son bulmasının nedeni kimi zaman genetik bir hastalık olabiliyor. Sağlıklı embriyonun seçilmesiyle sağlıklı bebekler dünyaya getirmeyi hedefleyen PGT yöntemi gittikçe yaygınlaşıyor

    TÜP bebek tedavisi gören birçok çiftin kabusu hamile kalınmasına rağmen, sağlıklı bir doğumun meydana gelememesi. Bebeklerin ilk üç ya da ikinci üç ayda anne karnında kaybedilmesi hem çift hem de doktor açısından yıpratıcı bir durum. Normal yollardan hamile kalındığında bile annenin yumurtasından, babanın sperminden kaynaklı genetik bir rahatsızlık da düşüklere neden olabiliyor.

    Günümüzde bebekteki muhtemel genetik hastalıklar ultrasonografi, amniosentez gibi yöntemlerle hamileliğin ancak dördüncü ayında belirlenebiliyor. Ciddi bir anormallik saptanması durumunda ise hamilelik ancak 5. ay civarında sonlandırılıyor. Bugüne kadar bebek hasreti çeken, onun kalp atışlarını, hafif kıpırdanışlarını hisseden bir anne adayı için bu süreç inanılmaz büyük bir

    travma yaratıyor.

    Medical Park Bahçelievler Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Direktörü Doç. Dr. Selman Laçin, bu soruna karşı seçilmiş sağlıklı embriyoların anne adayının rahimine yerleştirilmesiyle uygulanan PGT (Preimplantasyon Genetik Tanı) yönteminin ayrıntılarını anlattı:



    Tüp bebek tedavilerinde kötü yanıtlı olgular önceden anlaşılabilir mi?

    Tüp bebek tedavisinin başarısında, elde edilen yumurtaların yeterli sayı ve kalitede olmasının önemi büyük. Yumurtalıklardaki yumurta sayısının ve yumurta sayısını etkileyen durumların bilinmesi, hastanın tedaviye vereceği cevabın nasıl olacağını önceden anlamamıza yardımcı olur. Kadın yaşının 35 ve üzerinde olması, aşırı kilo, sigara kullanımı, daha önceden geçirilmiş yumurtalık ameliyatları, geçirilmiş iltihabi hastalıklar, endometriosis, yumurtalık kistleri başarıda önemli etkenlerdir. Bunların yanında adet kanamasının 2. ya da 3. günü yapılan FSH düzeyinin 10 MIU/ml, estradiol düzeyinin 75 pg/ml’nin üzerinde olması, daha önceki tedavilerinde alınan kötü yanıt, kullanılan ampul sayısının fazlalığı, rahim iç zarıyla ilgili problemlerin tespiti tedaviye kötü yanıt verecek hastaların saptanmasında yol gösterici bulgulardır.


    En çok üzüldüğünüz vakalar hangileri?

    Ailelerin çok fazla deneyip de hamile kalamamaları ya da hamile kalan anne adayının karnındaki bebeği kaybetmesi. Bunlar büyük travmalar. Bu çiftleri gördüğümde empati duygusunu yüreğimde hissediyorum.


    Tekrarlayan düşük ve çok sayıda başarısız denemelerde hangi yolu izliyorsunuz?

    Hastalık taşımayan sağlıklı embriyoların anne adayına transferi tekrarlayan düşükler ya da başarısız denemeler için bir çözüm. Gebelik öncesi uygulanan genetik tanı yönteminde anne ve baba adayından elde edilen yumurta ve sperm hücreleri laboratuvar ortamında döllendiriliyor. Sonra gelişen embriyolardan bir adet hücre alınıp inceleniyor ve sağlıklı olan anne adayına transfer

    ediliyor.

    PGT ile kalıtımsal hastalığa son


    Günümüzde gebelik öncesi genetik tanı ile 50 civarında genetik hastalık tanımlanabilmekte. Doğacak bebekte Down sendromu ve diğer trizomiler gibi kromozom bozuklukları ile hemofili, Akdeniz anemisi, kistik fibrozis, muskuler distrofi gibi tek gen hastalıklarının tanısı PGT ile mümkün.

    PGT ile tüp bebek yöntemi aşamaları takip edilip embriyolardan genetik olarak sağlıklı olanları anne karnına yerleştiriliyor. Böylece sağlıklı bebekler dünyaya geliyor.
     

Sayfayı Paylaş