Bedeni ve zihni yorgunlukları ortadan kaldırır. - Menopoz devresinin çabuk geçmesini sağlar. - Hamilelere faydalıdır. - Varislere faydalıdır. Kullanılışı: Dövülmüş olanı öksürüğü keser. Çok miktarda yenilirse ishale ve baş ağrısına sebebiyet verir. Kavrulmuş fındık biber ile karıştırılırsa öksürüğü keser. Siyah üzüm ile fındık içi dövülüp karıştırılırsa karaciğer ve akciğerle*rin bozuk çalışmasını düzeltir. Ayva yağı ile fındığı yakıp külünü dökülen kılların köklerine sürülür-se kıl getirir. Fındık yaprağı çay gibi kaynatılarak içilirse kanı temizler. Bağırsak gazlarını geçirmek için yakılan fındıkların kömür tozu hali*ne geleninden bir çay kaşığı ağza atılırsa yellenmeye yardımcı olur. Fındık yağı böbrek ağrılarını, kum ve taşlarını, solucanları düşürmeye yarar. Midelerinden rahatsız olanlar, damar sertliği olanlar yüksek tansiyon*lular az yemelidirler. Meyveleri saran yeşil kabuk kaynatılırsa akciğer ve gribal enfeksiyonlara iyi gelir.