Burun ucu estetiği.

Konusu 'Burun Estetiği' forumundadır ve Alara tarafından 3 Mart 2015 başlatılmıştır.

  1. Alara

    Alara Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    [​IMG]

    Bu ameliyatla septuma yani burnu ikiye ayıran ortadaki kıkırdak yapıya dokunmadan, burun sırtını ve yanlarını oluşturan kemik yapıya dokunmadan sadece

    burun ucunda ki kıkırdaklara yapılan düzeltme işlemidir.Bu sayede kalın, sarkık, uzun veya geniş burun uçları yeniden şekillendirilebilir. Burun kanatları daraltılabilir. Lokal anestezi altında yapılabilen bir işlemdir.

    Burnun dudak ile yaptığı açının değiştirilebildiği, burun ucunun kaldırılıp, inceltilebildiği, nefes alma problemine neden olmayan, sonrasında burun içinde tamponlar ve sırtında ki alçıyla sonlandırılan, yaklaşık 1,5 – 2 saatlik bir ameliyattır.

    Burun estetiği ameliyatlarında doktorunuzun belirlediği tarihte alçı tamamen çıkarılır ve masaja başlanır.Bu ameliyatta standart Rinoplasti (estetik burun ameliyatı) ameliyatına göre çok daha az morarma, şişlik olur ve bu işlemden sonra normal hayata dönüş oldukça kısadır.
     
  2. Derya

    Derya Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Burun estetiğini yapan doktor gerçekten işinin ehli biri olmalı yoksa estetikten sonra eski halim daha güzeldi ne yaptım ben diye göz yaşı dökebilirsiniz.
     
  3. Cancan

    Cancan Yeni Üye www.pembeoje.com

    Resimdeki estetiksiz burunu görünce kendi burnum aklıma geldi estetik yaptırmadan önce benim burnumda aynen öyleydi.
     
  4. yelda

    yelda Yeni Üye www.pembeoje.com

    Burun ucu estetiği yaptırdım ve şuan çok pişmanım.
     
  5. Efsun

    Efsun Yeni Üye www.pembeoje.com

    Benim burnum kemerli ve ben bu kemerden ne olursa olsun kurtulmak istiyorum.
     
  6. April

    April Yeni Üye www.pembeoje.com

    BURUN ESTETİĞİ

    Yüzün tam merkezinde olan burun, yüz güzelliğini en çok etkileyen yapıların başında gelir. Yüz yüze yapılan görüşmelerede bakışların odaklandığı noktada yer alır. Burnun güzelliği yüz güzelliğine fazladan bir değer katarken, burundaki şekil bozuklukları da bir o kadar rahatsızlık verir. Bu yüzden estetiğin ön plana çıktığı günümüzde burun estetiği ameliyatlarının da önemi her geçen gün artıyor.

    Burun estetiği nedir?

    Burnu şekillendirmeye yönelik yapılan estetik burun ameliyatına rinoplasti denir. Estetik burun operasyonu ile burun ucu yeniden şekillendirilebilir, burnun büyüklüğü arttırılıp, azaltılabilir, burun delikleri küçültülebilir, burnun dudakla ve alınla oluşturduğu açılar üzerinde oynama yapılabilir. Burun estetiği, burundan nefes alma problemleri olduğu durumlarda, mutlaka septoplasti, konka rezeksiyonu gibi nefes alma problemlerini çözmeye yönelik girişimler ile birlikte yapılmalıdır. Estetik burun ameliyatlarında burun estetiği kadar, fonksiyonel önemi de göz ardı edilmemesi gereken bir konudur. Bu yüzden başarılı bir burun estetiği ameliyatı sonucu, burun yüz ile uyumlu olmalı, burnun yapısındaki değişiklikler aşırıya kaçmamalı, doğal bir burun görüntüsü sağlamalı ve aynı zamanda nefes almayı da rahatlatmalıdır.

    Burun estetiği operasyonlarının başarısı, kişinin burnu ile ilgili şikayetlerini ve beklentilerini doktoruna doğru bir şekilde ifade etmesine bağlıdır. Bu yüzden burun estetiği operasyonu ile ilgili beklentilerinizi ve burnunuza ait sorunları karşılıklı konuşun, sizin tarifiniz ve beklentiniz, yapılacak ameliyatın planlanması konusunda yolu çizecektir. Gerçek ötesi ya da mükemmeliyeti hedef alan beklentilerin, kişide hayal kırıklığı oluşturması muhtemeldir. Bu nedenle burun estetiği ameliyatından sonra mükemmel bir görünüm değil de, daha iyi ve uyumlu bir görünüm beklentisi içinde olan kişiler yapılan ameliyattan memnun kalırlar.

    Estetik burun ameliyatı için uygun bir aday mıyım?

    Ben, mükemmeli yakalama beklentisi içinde olup, mevcut durumlarından daha iyiyi, daha güzeli kabullenecek bilince sahip olmayan kişileri burun estetiği için uygun aday olarak görmüyorum. İyi bir burun estetiği adayı, mükemmel arayışında olmayıp, mevcut burnundan daha iyi olanını kabullenebilmelidir. Biz estetik cerrahların belirlemiş olduğu SIMON tipi hasta grubu yani, S=Single (Bekar),I=Immature (Olgunluğunu kazanmamış), M=Male (Erkek), O=Overexpectant (Gerçek ötesi beklentileri olan), N=Narcissistic (Narsistik kişilik yapısı) rinoplasti için uygun sayılmazlar. Bedensel sağlığı yerinde, kişilik gelişimini tamamlamış, uygun yaşa gelmiş, psikolojik durumu normal olup gerçek ötesi beklentileri olmayan kişilerde, burun, yüz ile uyumlu durmuyorsa ve ilk bakışta dikkati çekecek şekilsel bozukluğu ya da fonksiyonlarıyla ilgili sorunlar varsa rinoplasti için uygun olduğunu söyleyebilirim.

    Genellikle estetik cerrahlar ergenlik çağındaki gençlerin gelişmeleri sürecinde burun estetiği ameliyatlarını erteleme taraftarıdır. Hem kemik gelişimi, hem kişilik gelişimi dikkate alındığında gençlerde rinoplasti yaşının alt sınırı 17-18 olarak kabul edilir. Burun estetiği yaşının ise üst sınırı yoktur.

    Burun ile ilgili olarak da;

    • Burnunuz yüzünüze göre normalden daha büyük görünüyorsa,
    • Yandan bakıldığında burun kemiğiniz kambur görünümlü ve dışa doğru çıkıntılıysa,
    • Önden bakıldığında burnunuz normalden daha genişse,
    • Burun sağa ya da sola doğru eğri ve çarpık duruyorsa
    • Burun delikleri genişse ya da asimetrikse,
    • Burun ucu aşağıya sarkıyorsa, çok kalın ya da genişse,
    • Burnunuzda şekil bozukluğuyla birlikte nefes almakta zorlanıyorsanız
    ameliyat için uygun sayılırsınız.

    Burun estetiği sonucunu etkileyen faktörler;
    • Burun cildinin ince ya da kalın olması
    • Burun dikey ekseninin düz olması ya da eğrilik ve çarpık gibi problemlerin olması
    • Burun büyüklüğü
    • Daha önce estetik burun ameliyatı geçirilip geçirilmediği
    • Daha önce burun travması geçirilip geçirilmediği
    • Bünyesel yara iyileşme problemlerinin olup olmadığı
    • Sigara kullanımı
    • Burun kıkırdaklarının güçlü ya da zayıf olması
    • Burun ile yüz arasındaki uyumun iyi ya da kötü olması
    • Doktorun ne ölçüde ciddiye alındığı ve doktorun tavsiyelerine ne ölçüde sadık kalındığı


    Muayene

    Bu aşamada burnun içi ve dışı detaylı şekilde muayene edilmesi gerekir. Burun içi muayene, dış muayeneden daha bile önemlidir, hatta en can alıcı noktasıdır. Estetik burun ameliyatı için başvuran hastaların önemli bir bölümünde sadece şekil bozukluğu değil burun içerisinde de nefes almayı kısıtlayıcı çeşitli problemler görülür. Burnun orta hattını oluşturan kıkırdak ve kemik yapılardaki deviasyon dediğimiz eğriliklere, halk arasında burun eti diye adlandırılan konkaların büyümesine sıklıkla rastlanır. Deviasyon yani eğriliklerin düzeltilmesi, konkaların yani burun etlerinin küçültülmesi bu ameliyatın vazgeçilmezleri arasında yer alır. Eğer burnunuzda bir eğrilik varsa ve ameliyatta giderilmezse sonradan hem eğrilik, hem de nefes alamama sorunu devam eder. Ben, iyi bir analiz ve detaylı bir muayene yaptıktan sonra değişik açılardan fotoğraflarızı çekiyorum. Bu fotoğrafları, burnunuzun tasarımında kullanıyorum.

    Hedeflenen ideal estetik burun, öncesinden tasarlanmalı
    Bu noktada burnun, yüz hatları ve ölçüleri ile uyumlu olup, doğallığını kaybetmemiş olması önemli bir kriterdir. Burun, çene, alın, kaş, göz, dudaklarla birbirini tamamlamalı ve bu yapılarla uyum içinde olmalıdır. Bunun yanı sıra, burun ucu, burun sırtı, burun kanatları, burun delikleri gibi bütünü oluşturan yapıların da birbirleriyle orantılı ve harmoni içinde olması gerekir. Güzel ve estetik bir burun kendi içinde orantılı, çevresindeki yapılarla uyumlu, güzelliğini de dikkat çekecek ölçüde dışa yansıtan burundur. Unutmayın ki, ideal olan burun, ameliyat edildiği halde ameliyat edildiği belli olmayan, doğallığını kaybetmeyen burundur.

    Sizin için ideal sayılan burnu belirlemek için, çekilen fotoğraflarınız üzerinde belirli noktaları temel alarak yaptığım ölçümlerle, mevcut yüz ve burun ölçüleriniz ve burnunuzun yüzünüze göre ideal ölçülerini hesaplayarak, yüzünüz ile uyumlu, olacak şekilde tasarlıyorum. İdeal bir burun 2 boyutlu ya da 3 boyutlu ortamlarda tasarlanabilir. 3 boyutlu tasarımlar için 3 boyutlu tarayıcılar gerektiğinden bu uygulama henüz güncel hale gelmedi. Çekilen fotoğraflarda bilgisayar ortamında tasarım yapıyorum, öncesi ve öngörülen sonrası arasındaki değişimleri ortaya koyuyorum. Son gelişmeler burun estetiğinde detayları, dolayısıyla da mükemmelliği hedefliyor. Sadece iki boyutlu görünümdeki güzelliğin yeterli olmadığı için, üç boyutlu bakıştaki ince detayların burna katacağı ayrıntıların hoşluğunu görebilmeyi amaçlıyorum. Yani hedef mantıklı ölçülerde daralmış bir burun ucuyla, doğal görünümlü, altın oranlara sahip simetrik bir burun oluşturmak.



    İyi bir burun estetiği ameliyatı nefes almanızı kolaylaştırmalı

    Burun deliklerini birbirinden ayıran ortadaki bölmeye septum adı verilir. Septumun ön kısmı kıkırdak, geride kalan kısmı ise kemikten oluşur. Gerek gelişim sırasında septumun aşırı büyümesi, gerekse buruna gelen bebeklik ya da küçük çocukluk döneminde alınan, hatırlanmayan çarpma ve darbeler sonucunda oluşan eğilmelere bağlı olarak, septum "S" ya da "C" şeklinde kıvrılır ve normalde olması gereken düzlüğünü kaybeder, eğrilir, yamulur. Buna septum deviasyonu denir. Septum deviasyonu, bütün insanların yaklaşık % 70'inde vardır, ancak çoğu zaman kişiye rahatsızlık vermediği için insanlar böyle bir problemin varlığının farkında değildir. Genellikle travma sonucu oluşan deviasyonlarda burun tıkanıklığı ile birlikte burunda şekil bozukluğu da ortaya çıkar. Septumun kıvrılması ya da kalınlaşması, burun içindeki hava yolunu daraltır ya da tamamen tıkar. Septumun bir tarafa doğru kaymasıyla kaydığı taraftaki burun deliği daralırken, diğer burun deliği ise genişler. Her iki burun deliğinden geçen hava akımının dengesi bozulur. Bu durumda geniş olan taraftan fazla, dar olan taraftan daha az hava geçer. Hava akımının dengesinin sağlanması için geniş olan tarafta, konka dediğimiz etler büyür ve zamanla geniş olan taraf da daralmaya başlar. Bu duruma da, halk arasında burun eti büyümesi diye bilinen konka büyümesi denir. Yani septumdaki eğrilikler, zaman içinde konkaların da büyümesine neden olur, sonuçta her iki burun deliğinden de hava geçişi azalır.

    Septumun eğrilmesi bazen sadece hava yolunu daraltmakla kalmaz, burun şeklinde dıştan fark edilecek şekil bozukluklarına, eğriliklere neden olur. Burada unutulmaması gereken iyi nefes alamayan bir burnun çok büyük bir ihtimalle güzel de olamayacağıdır. Yani eğer burnunuz eğri ise zaten nefes problemi yaşıyor olmanız da son derece olasıdır.

    Genellikle septum cerrahisi uygulanacak hastalar eğer burunda şekil bozukluğu varsa, aynı ameliyatta estetik burun ameliyatının da yapılmasını isterler. Hem burun estetiğini hem de septum cerrahisini aynı ameliyatta yapmakta yarar vardır, özellikle eğri burunlarda bu uygulama daha avantajlı olur. Horlama şikayetiyle olan hastalarda bazen tek başına deviasyon, horlamanın sebebi olabilmektedir. Bu durumda deviasyonun düzeltilmesi horlamanın ortadan kalkmasını sağlar. Rinoplastide eğrilik düzeltilemezse ne nefes almada bir düzelme sağlanabilir ne de görüntüde bir düzelme olabilir. Ama eğrilik düzeldiği anda da güzel ve nefes alabilen bir burun ortaya çıkar. Her burun estetiği hastası ameliyattan sonra mutlaka daha iyi nefes almalıdır. Septum, bir orta direk konumunda olup burnu ayakta tutan en önemli destekleyici yapıdır. Bu nedenle septumdaki eğrilik düzeltilmeye çalışılırken dik duruşunu bozacak kadar zayıflatılmamalıdır. Bu çok önemlidir. Toplum içinde estetik burun ameliyatlarından sonra burunda çökme ve düşme gibi problemlerin çıktığına dair kanının nedeni budur. Bu gibi problemlerin görülmesi az da sayılmaz. İçeriden ne kadar çok kıkırdak çıkarılırsa nefes almayı o kadar çok rahatlatacağı zannedilir. Halbuki ne kadar çıkarıldığından çok, geride ne kadar bırakıldığı önemlidir. Ameliyatı yapmaya çalışmak ile yapmak arasındaki fark işte burada ortaya çıkıyor. Tekniğine uygun bir şekilde, işi bilen bir kişi tarafından yapıldığında, burunda düşme ya da çökme gibi problemler olmaz.

    Burun nasıl şekillendiriliyor?
    Burun ameliyatının amacı, buruna, yüzün diğer bölümlerine uygun doğal bir şekil vermektir. Bunun için ameliyat sırasında, önceden yaptığım tasarıma yönelik olarak, burunun boyutlarını gerekiyorsa küçültüyorum, gerekiyorsa büyütüyorum. Burun ucunu da burun gövdesiyle uyumlu hale getirmek için duruma göre ya büyütüyorum, ya küçültüyorum, ya hafifçe kaldırıyorum ya da hafifçe indiriyorum ve hatta gerekiyorsa yeniden şekillendirebiliyorum. Bazı kişilerde burun şeklini düzeltmek için doku eklemek, bazı yerleri dolgunlaştırmak gerekebilir. Böyle durumlarda burnun içinde zaten fazlalık olup çıkarılması gereken dokuları çıkarıyorum, bunları çöpe atmak yerine eklenmesi, dolgunlaştırılması gereken yerlere koyuyorum. Böylece dolgunluk verilmesi gereken yerlerde size hiçbir zararı olmayacak kendi öz dokularınızı kullanmış oluyorum. Çoğu kişide var olan burun sırtıdaki çıkıntıyı ya da kamburluğu mutlaka alıyor ve üst dudak ile burun arasındaki açıyı düzeltiyorum. Burun sırtındaki çıkıntıyı kemikleri kırarak değil, ince ve hassas kemik keskisi ile nazik bir kesme işlemi uygulayarak alıyorum. Böylece burunda hiçbir travma ve hasar da oluşturmuyorum. Bu durum aynı zamanda ameliyat sonrası iyileşmeyi de oldukça hızlandırıyor.

    AmeliyatEstetik burun ameliyatları, uygun donanıma sahip bir hastanede ve mutlaka genel anestezi altında yapılmalıdır. Ne yazık ki, bu ameliyatların, gereken ciddiyet gösterilmeden, maliyeti düşürmek adına muayenehane koşullarında ya da lokal anestezi altında da yapıldığı duyuluyor. Bu durumdan sakınmanız sizin yararınıza olacaktır. Ameliyatın süresi probleminizin büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. Benim yaptığım ameliyatlar, çok özel bir durum olmadıkça yaklaşık 2-2,5 saat sürüyor.

    Ameliyat sonrasıAmeliyattan sonra en fazla 1 gece hastanede kalırsınız. Estetik burun operasyonu sonunda burun deliklerine tampon ve burun üzerine da verdiğim şekli muhafaza etmesi için plastik bir kalıp yerleştiriyorum. Bazı cerrahlar hiç tampon kullanmıyor. Tampon olmayışı hastalara cazip, kulağına da hoş geliyor. Ancak tampon kullanmak çok yararlıdır, tampon hem kanamayı önler, hem de burun dokuları içinde boşluk kalmasını engeller. En az bir gün de olsa tampon kalmasında yarar vardır. Burun estetiği operasyonunu takiben göz çevresinde şişlik ve morarma oluşur. Ameliyatın ardından göz çevresi dokusu oldukça gevşek olduğundan bu bölgede doğal olarak şişme ve morarma olur. Şişme ve morarma her hastada ortaya çıkar, ancak bunun derecesi herkeste oldukça değişkendir. İlk gün bu bölgeye yapılacak buz uygulaması ile şişlik ve morarmaların derecesi nisbeten azaltılabilir, o yüzden en azından gece uyuyuncaya dek göz çevresine buz koymakta yarar vardır. İlk birkaç gün burun deliklerinden kanlı sızıntı olması normaldir, çoğu zaman rahatsız edecek derecede ağrı olmaz, zaten hissedeceğiniz hafif ağrı da, normal ağrı kesici ilaçlar ile kolayca giderilir. 1-2 gün sonra tamponlar, 7. gün plastik kalıp ve dikişler alınır. Morluklar genelde bir hafta içinde kaybolur. Şişliklerin de çoğu ilk yedi gün içinde hızla azalır ve burun şekli kendini gösterir. Bu andan itibaren normal yaşamınıza dönebilirsiniz. Kalan şişliklerin azalması, derinin yumuşaması, burnun tam olarak oturması ve son halini alması için en az 6 aya ihtiyacınız vardır. Ameliyat sonrası en az 2 ay süre ile burnunuzu darbelerden ve güneş ışığından korumanız faydalı olur. Yazın ameliyat olmuşsanız mutlaka güneş koruyucu kremlerden kullanmalısınız. Bu süre içinde gözlük kullanmamanızda da yarar vardır. Alternatif olarak lens de kullanabilirsiniz.

    Düşük bir oranda da olsa burunda kalabilecek belli belirsiz şekil bozuklukları ve hedeflenen şekilden sapmalar gibi istenmeyen sonuçların oluşması halinde ek cerrahi operasyon gerekliliği her zaman göz önüne almak gerekir. Dünya standartlarında en deneyimli cerrahların bile ameliyat ettiği hastaların ortalama % 10'unda revizyon yani rötuş gereği duyması normal olarak kabul ediliyor.
     
  7. Benan

    Benan Yeni Üye www.pembeoje.com

    Benim burnumun ucu çok sivri burun estetiği yaptırmalımıyım yaptırmamalımıyım bir türlü karar veremiyorum.
     
  8. IşılIşıl

    IşılIşıl Yeni Üye www.pembeoje.com

    Ben istiyorum burun ucu estetiği ama param yok:(
     

Sayfayı Paylaş