Beslenme alışkanlığı, obezitenin habercisi olabilir!

Konusu 'Sağlıklı Beslenme' forumundadır ve GSibel tarafından 8 Ocak 2015 başlatılmıştır.

  1. GSibel

    GSibel Tecrübeli Üye www.pembeoje.com

    Beslenme alışkanlığı, obezitenin habercisi olabilir!

    Dünyanın en büyük sağlık sorunu olan obezite insan hayatını etkilemekle birlikte çocuk ve bebekleri de tehdit ediyor.

    Bir dünya sorunu haline gelen obezite ile nasıl baş edebiliriz? Çevresel faktörlerden genetiğe, psikolojik faktörden beslenmeye kadar obezitenin nedenlerini ve tedavi şekillerini Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet MİHMANLI’ya sorduk.

    Obezite (şişmanlık) nedir?

    Obezite ya da yaygın olarak kullanılan adıyla şişmanlık, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkmaktadır ve mutlaka tedavi gerektiren bir durumdur. Obezite, insanlarda ömrü yaklaşık ortalama 10 yıl kısaltmaktadır. insan yaşamını kısaltan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir faktör olarak tüm dünyanın ortak tehlike unsuru haline gelmiştir.

    Obezite hangi durumlarda ortaya çıkar, nedenleri nelerdir?

    Obezite genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak gelişir. Doğum ağırlığı fazla olan ( özellikle 4 kğ ve daha fazla ise) bebekler yetişkinlik döneminde şişman olmaktadır. Anne veya babası normal kilolu olan çocuklarda şişmanlık riski % 10 iken anne ve babasının ikisi de şişman olan çocuklarda bu risk % 80-90’a çıkmaktadır. Çevresel faktörler ve kültür etkisi de şişmanlıkta önemlidir. Fiziksel aktivite azlığı, aşırı yemek yeme, yaş, eğitim düzeyi, evlilik, doğum sayısı, ****bolik ve hormonal bozukluklar, sigarayı bırakma, psikolojik bozukluklar, aşırı alkol tüketimi diğer nedenler olarak göze çarpmaktadır. işin özü; şüphesiz fazla enerji almak ve az enerji harcamaktır.

    Obezite yani Şişmanlık riskiyle karşı karşıya olduğumuzu nasıl anlarız?

    Obesitenin varlığını ve sınıflamasını Vücut kitle endeksi ölçümü ile yapmaktayız. Halen en geçerli yöntem budur. Vücut-Kitle endeksi ( VKİ ) :Hesaplanması basit bir bölme işlemiyle yapılır. Endeks, kişinin vücut ağırlığı, boy uzunluğunun karesine bölünerek elde edilir. Çıkan sonuç kişinin vücut kitle endeksidir ( Kğ / m² ). Vücut kitle indeksinin en son kabul edilen değerleri şöyledir.

    Vücut-Kitle endeksi (kg / m²)
    20-25 Normal kilolu
    26-29 Fazla kilolu
    30-34 Şişman (obez)
    35-49 Aşırı şişman (morbid obez)
    >50 Süper aşırı Şişman (süper obez)
     

Sayfayı Paylaş