Bebek bakımında doğru bilinen 10 yanlış

Konusu 'Bebek Sağlığı' forumundadır ve Müzik delisiyim tarafından 14 Şubat 2015 başlatılmıştır.

  1. Müzik delisiyim

    Müzik delisiyim Tecrübeli Üye www.pembeoje.com

    Doğum sürecini sağlıklı yaşamak isteyen anne-babalara, hamilelik öncesi ve sonrasına yönelik eğitimler veren Hamile Okulu’nun kurucusu Ebe Asude Oflaz, ülkemizde yeni doğan ve bebek bakımında doğru bilinen yanlışları açıkladı.

    [​IMG]

    Yeni doğum yapmış annelerin ve babaların yaptıkları hatalara yönelik tespitler sunan Oflaz, ilk süt, emzirme, uyku, beslenme gibi konularda ebeveynlere yol gösterecek bilgiler verdi. Yeni doğan bir bebekte ilk gün her meme emişte süt miktarının ortalama bir çay kaşığı kadar olduğunu söyleyen Oflaz’a göre “Sütün az geldiğini düşünerek endişe yaşamak, anne ve bebek arasındaki strese neden olabilir.”

    1- İlk gün süt gelmedi, bebeğim aç kalıyor
    Doğumdan hemen sonra annenin yanına verilen bebek, içgüdüsel olarak emme refleksine sahiptir. İlk gelen süt miktarı bebeğin ihtiyacı kadardır. İlk günlerde her meme verişte ortalama bir çay kaşığı kadar süt gelebilir. Her emzirmede anne sütü artar. Sütün fazla gelmesini isteyerek endişe yaşamak, anne ve bebek arasındaki strese neden olabilir.

    2- Sürekli emzirmeliyim
    Yeni doğan bebekler, ilk bir –iki gün sonra ortalama 2 saatte bir emzirilmelidir. İlk hafta bu sıklık hem olası fizyolojik sarılığın çabuk geçmesi, hem de sütün bebeğin ihtiyacı kadar artması için önemlidir. Daha sonraki günlerde bebeğin sürekli memede kalması süt birikmesine engel olacağı için bebeğin doymamasına, göğüs uçlarının yara olmasına sebep olabilir ve bebek beslenme sorunu yaşayabilir.

    3- Evdeki kedi ve köpekleri uzaklaştırmalıyım
    İnsanlar, özellikle de bebekler yaşam alanlarına göre antikor geliştirerek bağışıklık kazanırlar. Yaşam şartlarınızı değiştirmek bebeği steril büyütmek anlamına gelir. Buna göre aileler bebeğe göre değil bebekler aileye göre yaşamalıdır. Bu nedenle hayvanları uzaklaştırmaya gerek yoktur.

    4- Bebeği uyurken sallamayalım
    Bebekler anne karnında sallanırlar. Sallama işlemi, orta kulaktaki vestibüler sistemin uyarılmasına sebep olduğu için denge yeteneğinin gelişmesine yardımcı olur. Hafif ve küçük ritimler halinde bebeği sallayabilirsiniz.

    5- Karanlıkta ve sessizlikte uyusun
    Bebek eğer yeterli ve düzenli aralıklarla emmişse, karnı toksa ve gazı çıkmışsa herhangi bir uyku sorunu yaşamaz. Yeni doğanın günlük uyku süresi ortalama 20 saattir. Gece büyüme hormonu salgılandığı için gece lambası karanlığında uyuması gerekir. Gün doğumundan itibaren perdeler açılmalı hatta havalandırılmalıdır. Gündüz aydınlıkta ve gün içinde de gürültüde uyuyabilir.

    6- Bebeğim üşüyor, eldiven takalım
    Bebekler bulundukları ortama göre bağışıklık kazanırlar ve uyum sağlarlar. Ortalama 20-22 derece sıcaklık bebekler için uygundur. Bedenlerinin en uç noktaları olan el ve ayaklarındaki periferik kan sistemleri doğduktan sonra gelişir. Bu yüzden elleri ve ayakları normalden daha soğuk olabilir. 2500 gr. altındaki bebekler vücut sıcaklıklarını korumada zorluk çekecekleri için daha sıcak tutulmaları gerekir.

    7- Yenidoğanda gaz yoktur
    Sütün inmesi ve çabuk çoğalması için sık emzirilen bebekler, süt emerken hava da yutabilirler. Bu yüzden ilk günlerde bile bebek emme işleminden sonra dik tutularak gazı çıkarılmalıdır.

    8- Çok kaka yapıyor, kakası yeşil renkte, bebeği üşüttük
    Yenidoğan bir bebeğin her altı açıldığında kaka varsa bebek iyi besleniyor demektir. Yeni doğan bir bebek günde ortalama 4-9 kez kaka yapabilir. Kaka çıkışı yoksa, beslenme sorunu yaşıyor olabilir.. Doğru ve düzenli meme emen bir bebeğin kakası sarı ve partiküllüdür. Yeşil kaka, bebeğin çok emdiğini gösterir. Bağırsaklarda işlenmiş kaka sarıdır. Yeşil kaka, çok emdiği için barsaklarda işlenmeden atıldığını gösterir. Üşütmekle herhangi ilişkisi yoktur.

    9- Her altını açtığımda pişik kremi sürmeliyim
    Pişik kremleri çok yoğun ve kalındır. O bölgeyi tamamen steril ve hava almadan korurlar. Bu nedenle o bölgenin direnci de düşecektir. İlerleyen dönemde yeni bir ajanla karşılaştığında enfeksiyon veya şiddetli pişik riski doğacaktır. Kremler eğer pişik varsa sürülmeli ve az olarak kullanılmalıdır. Pişik olmaması için dikkat edilecek en önemli noktalardan biride bebeğin altı bağlandığında poposu iyice kuru olmalıdır. Bebeğin nemli kalan poposu hava geçirmeyen hazır bezler nedeniyle pişik yapabilir.

    10- Bebeği kundaklamak zararlıdır
    Bebeğin anne karnındaki hareketleri kısıtlıdır. Örneğin kollarını uzattığında anne karnının izin verdiği kadar uzatabilir ve kendini güvende hisseder. Doğduğunda istemsiz yaptığı el kol hareketleriyle kendini korkutur. Bu yüzden ilk haftalarda yarım kundak yapmak bebeğin kendini korkutmamasını, daha kolay uyumasını sağlar.
     
    Açelya bunu beğendi.
  2. Açelya

    Açelya Tecrübeli Üye www.pembeoje.com

    Kulaktan dolma fikirler ve insanların bilinçsiz yönlendirmeleri bir çok annenin hala doğru olduğu düşüncesiyle aldığı tavsiyelerdir malesef.
     
  3. Mehtap

    Mehtap Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    İlk bebeklerde biraz tecrübesizce davranıla biliyor bu yüzden ikinci bebekler daha şanslı.:p
     
  4. Hadise

    Hadise Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    kimi yanlışlarıyla kimi doğrularıyla büyütüyor bebişlerini Allah hepsine ağlık versin.
     
  5. Gözde

    Gözde Yeni Üye www.pembeoje.com

    Etraftaki insanlar karışmasa her anne bebeği için en doğrusunu bir ve hisseder ama bizim insanımız akıl vermeye bayılır.
     
  6. Gülümser

    Gülümser Yeni Üye www.pembeoje.com

    Kulaktan dolma fikirlerle asla hareket etmem söz konusu olan benim bebeğimse.
     
  7. ceylan çağan

    ceylan çağan Yeni Üye www.pembeoje.com

    Hayatta öyle çokki doğru sandığımız yanlışlar tabi konu bebek bakımı olunca daha bir önemli oluyor.
     
  8. Serra

    Serra Yeni Üye www.pembeoje.com

    Hayatı o kadar ezberden yaşıyoruzki daha ne yanlışlar var bilemezsiniz.
     
  9. Derya

    Derya Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Aynen çok haklısın
     

Sayfayı Paylaş