Atatürk'ün Mühürleri

Konusu 'Mustafa Kemal Atatürk' forumundadır ve Çilem tarafından 27 Aralık 2014 başlatılmıştır.

  1. Çilem

    Çilem Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    [​IMG]

    Kırmızı mineli, yuvarlak biçimli olup, alt kısmı altındır. Mine kısmına altından ayyıldız motifi ve "T.C.", "T.B.M.M." harfleri işlenmiştir.

    [​IMG]

    İstiklal Madalyası oval biçimli olup kırmızı, yeşil renkli kurdelesi vardır. Pirinçten olan madalya T.B.M.M. tarafından 21 Kasım 1933 tarihinde Atatürk'e verilmiştir. Ön yüzünde Ankara'nın, ortada T.B.M.M. binasının silüeti bulunmakta, bunun arkasında, zafer ve barışa işaret eden güneş ışınları görülmektedir.
    Meclis'in sağında 23 Nisan, solunda ise 1336(1920) tarihi yazılıdır. Meclisin altında bulunan dünya haritası bilgiyi, orak ve tırpanlar tarıma önem verileceğini, iki taraftaki meşe dalları ise barışı anlatır. En altta kağnısıyla köylü kadını tasviri yer almaktadır. Arka yüzünde ayyıldızla çevrilmiş olarak Misak-ı Milli sınırlarının göseren Türkiye Haritası ve en altta madalyanın yapılış yılı olan 1 Teşrinisani 1338 ( 1 Ekim 1922) tarihi yazılıdır.

    [​IMG]

    Türk Tayyare grubu tarafından 20 mayıs 1925'te Atatürk'e verilmiştir. Platinden yapılmış nişanın üzerinde murassa nişanın 131 adet pırlanta ve bir adet de zümrüt taşı bulumaktadır. büyük taş iki krattır. Alt ortadaki ayyıldızın heriki yanından açılıp, yukarıya doğru daralan tepe noktasında birleşen bir çelenk verdır. Çelengin ortasında bir uçak görüntüsü bulunmaktadır. Büyük taş, yıldızın ortasında yer almakta zümrüt taş ise uçağın ucunda yer almaktadır.

    [​IMG]

    20 Ağustos 1937 tarihli madalyonun ön yüzünde, "Trakya 1.Ordu Manevrası Hatırası" yazısı, tarihin üzerinde K.Atatürk imzası, arka yüzünde de ayyıldız arması bulunmaktadır.

    [​IMG]

    Yuvarlak ve altından yapılmış pşaketin ön yüzünde Ankara Kalesi' nin kabartması, arka yüzünde ise zeytin dalından oluşturulmuş bir çelenk içerisinde "Atatürk'e Ankara'ya gelişlerinde 18. yıldönümünde şehrin minnet ve şükran hatırası 27.12.1919 - 27.12.1937" yazısı bulunmaktadır.

    [​IMG]

    Madeni bombeli bir sapı vardır. Sapın ortasında kırmızı renkte nokta bulunmaktadır. Mühür kısmı dikdörtgen şekilli olup, içinde "K.Atatürk" imzası yer almaktadır.
    [​IMG]

    ALTIN LİYAKAT MADALYASI
    Atatürk'e 17 Ocak 1916'da padişah V. Mehmet Reşat tarafından verilen Altın Liyakat Madalyasının ön yüzünde; padişahın tuğrasıyla saltanat arması, arka yüzünde Osmanlıca olarak "Liyakat Madalyası sadakat ve şecaat ibraz edenlere mahsustur" yazısı ve 1308 (1891) tarihi vardır. Madalyanın 2 cm. genişliğindeki etrafı yeşil zırhlı kırmızı kevkez şeriti üzerinde çift kılıç ve 1332 (1916) tarihli bir plaka bulunmaktadır.

    [​IMG]

    ALİYÜLALA NİŞANI
    Afgan Kralı Amanullah han tarafından 27 mart 1923 tarihinde Atatürk'e verilmiştir. Yuvarlak biçimli gümüş nişanın kenarları şua biçiminde sivri yapılmıştir. Altın kaplama olan orta kısımda bir bina motifi yer alır.Binanın her iki yanında bayrak, alt kısmında çift kılıç kabartması işlenmiştir. Hamaili şemsesinde de nişanla aynı modelde çift zincirle tutturulmuş sekiz parça vardır. Bu parçaları birleştiren meşe dalları arasındaki üst yüzü bombeli plakanın üzerinde güneş kursu motifi yer alır. Bu plakayla aynı modelde yapılmış, halkalı bir parça daha bulunmaktadır. Alüyülala Nişanıdır.

    [​IMG]

    BROŞ
    Üzeri 137 adet pırlanta taşla süslenmiş platin broşun orta kısmında bir uçak modeli vardır. Uçağın ucunda pervane kısmında, bir sentetik taş yer almaktadır. Atatürk'ün emri ile nişan Sabiha Gökçen'e bir görevden döndükten sonra verilmiştir.
    [​IMG]

    DEMİR SALİP NİŞANI
    İkinci rütbeden Demir Salip Nişanı, Atatürk'e 9 Eylül 1917 yılında Alman Hükümeti tarafından verilmiştir. Üzerinde taç kabartması, ortada "W" harfi ve harfin altında 1914 tarihi yazılıdır.
    [​IMG]

    GÜMÜŞ LİYAKAT MADALYASI
    Atatürk'e Anafartalar Grup Komutanı iken 1 Eylül 1915'te padişah V. Mehmet Reşat tarafından verilmiş Gümüş Liyakat Madalyasıdır. Yeşil zırhlı kırmızı kevkez şeritte çift kılıç ve bir plaka üzerinde Osmanlıca olarak 1332 (1916) tarihi bulunmaktadır. Ön yüzünde II. Abdülhamit'in saltanat arması, arka yüzünde "Liyakat Madalyası, sadakat ve şecaat ibraz edenlere mahsustur yazısı ve 1308 (1891) tarihi yazılıdır.

    [​IMG]

    GÜMÜŞ İMTİYAZ MADALYASI
    Atatürk'e 30 Nisan 1915'te padişah V. Mehmet Reşat tarafından 19 ncu Tümen Komutanıyken verilen Gümüş İmtiyaz Madalyasıdır. Ön yüzünde Padişah II. Abdülhamit'in saltanat arması, arka tarafında ise "Devlet-i Aliyye-i Osmaniye uğrunda fevkalade sadakat ve secaat ibraz edenlere mahsus madalyadır" yazısı ve 1300 tarihi vardır. Yeşil kırmızı renkli şeritinde çapraz kılıç üstünde plaka yer almaktadır. Şerit üzerindeki plakada 1332 (1916) yılı eski yazı ile yazılıdır.

    [​IMG]

    HARP MADALYASI
    1914 yılında I. Dünya Savaşı için özel olarak padişah V. Mehmet Reşat tarafından çıkarılmış, Harp Madalyası gümüşfakfondan (nikel, bakır, çinko alaşım) yapılmıştır. Beş köşeli yıldız şeklinde olup, uçları topuzludur. Bordo mineli, orta kısmındaki ayın içinde Sultan Reşat'ın El Gazilik Tuğrası ve 1333 (1917) tarihi bulunmaktadır. Arkasında "Sr. Exc. M.K.P." (Mustafa Kemal Paşa) ve Almanca ithaf ile "J.H. Werner Berlin" yazıları vardır. Bu madalya Atatürk'e 11 mayıs 1918 de Padişah VI. Mehmet (Vahdettin) tarafından verilmiştir.
    [​IMG]

    KILIÇLI MECİDİ NİŞANI
    Gümüşten birinci Rütbe'den Kılıçlı Mecidi Nişanıdır. Atatürk'ün üstün başarıları nedeniyle 16 Aralık 1917 tarihinde verilmiştir. Ç,ift kılıçlı nişan, beşer şualı yedi şubeden (köşe) ibarettir. Ortasında padişahın tuğrası yer almakta, etrafında kırmızı mineli fon üzerinde altın ile yazılmış éGayret, hamiyet, Sadakat" sözleri bulunmaktadır. Alt kısmında 1268 (1851) tarihi yazılıdır. Şua aralarında ay yıldız motifi ve nişanın asılma yerinde ona bağlı kırmızı mineli ay yıldız vardır. Şemsesi aynı modelde çift kılıçlıdır. Şua üzerlerinde ay yıldız motifleri bulunmaktadır.

    [​IMG]

    MADALYON
    Sarı madenden yapılmış olan madalyon 13 Ekim 1937 tarihlidir. Ön yüzünde "Ege II. Ordu Manevrası hatırası" yazısı, ortada tarihin üzerinde K. Atatürk imzası yer almaktadır. Arka yüzü ayyıldızlıdır.

    [​IMG]

    MADALYON
    Altın madalyonun ön yüzünde Atatürk'ün profilden portre kabartması ve kenarında "Türkiye Reisicumhuru Gazi Mustafa Kemal" yazılıdır. Arka yüzünde zeytin dalından bir çelenk içinde "Müttefik Ajanslar Dördüncü Kongresi-İstanbul 1929" yazılıdır.

    [​IMG]

    MECİDİ NİŞANI
    Atatürk'e 25 Aralık 1906 tarihinde II. Abdülhamit tarafından Kurmay Yüzbaşı iken Şam'daki üstün hizmetlerinden dolayı verilmiş gümüş beşinci Rütbe'den Mecidi Nişanıdır. Ortasındaki dairesel alanda tuğra, bu kısmın etrafında kırmızı mineli fon üzerinde "Gayret, Hamiyet, Sadakat" sözleri bulunmaktadır. Alt kısmında 1268 (1851) tarihi, nişanın asılma yerinde ona bağlı kırmızı mineli ay yıldız vardır. Şua ve şua aralarında ay yıldız motifleri yer almaktadır.

    [​IMG]

    MECİDİ NİŞANI
    Gümüşten ikinci rütbeden Mecidi Nişanıdır. Atatürk'e 12 Aralık 1916'da 16 ıncı Kolordu Komutanı iken V. Mehmet Reşat tarafından olağanüstü başarıları nedeniyle verilmiştir. Nişan beşer şualı, yedi şubeden (köşe) ibarettir. Ortasında padişahın tuğrası yer almakt, etrafında kırmızı mineli fon üzerinde altın yazı ile yazılmış "Gayret, Hamiyet, Sadakat" sözleri bulunmaktadır. Alt kısmında 1268 (1851) tarihi yazılıdır. Şua aralarında ay yıldız motifleri yer almaktadır. Şemsesi aynı modelde işlenmiş olup, şua üzerlerinde ay yıldız motifleri vardır.

    [​IMG]

    MUHAREBE ALTIN İMTİYAZ MADALYASI
    1300 (1884) tarihli Muharebe Altın İmtiyaz Madalyası, 23 Eylül 1917'de padişah V. Mehmet Reşat tarafından Atatürk'e verilmiştir. Madalyanın ön yüzünde Padişah II. Abdülhamit'in saltanat arması, arka tarafında ise "Devlet-i Aliyye-i Osmaniye uğrunda fevkalade sadakat ve secaat ibraz edenlere mahsus madalyadır" yazılıdır. Genişliği 3.5 cm. olan yeşil-kırmızı bir şeritle göğüse takılmaktadır. Şerit üzerindeki plakada 1332 (1916) senesi eski yazıyla yazılmıştır. Çift kılıç muharebeye ait olduğunu göstermektedir.
     

Sayfayı Paylaş