Aromaterapi nedir?

Konusu 'Vücut Bakımı' forumundadır ve GeykliKız tarafından 8 Ocak 2015 başlatılmıştır.

  1. GeykliKız

    GeykliKız Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    İnsanların yüzyıllardır pek çok rahatsızlıklarına çare olarak gördükleri şifalı otlar, bu kez, sağlık ve güzelliği destekleyen doğal bir terapi olarak hak edilmiş bir başarıyla geri geldi. Aromatik bitkilerin, çiçeklerin ve ağaçların tedavi edici özelliklerinden faydalanan aromaterapi günümüzde oldukça revaçta.

    Hamile değilseniz kendinize bitkisel öz yağlar ile dakikalarca mutluluk sunun.

    [​IMG]

    Aromaterapi nedir?

    Aromaterapi bitkisel öz yağlarla yapılan doğal bir terapi yöntemidir. Özler vücuda banyo, buğu, kompres veya masaj ile uygulanabilir. Yoğun oldukları için çok dikkatli kullanılması gerekir. Özellikle ruhsal rahatlamayı sağlama, fiziksel ve ruhsal direnci artırmada son derece faydalı bir yöntemdir.

    Aromaterapi şu şekillerde uygulanabilir:
    - banyoda,
    - tütsü yaparak,
    - buğu ile,
    - kompres ile,
    - masaj yoluyla

    --------------------------------------------------------------------------------


    Bitkisel öz yağ nedir?

    Bitkisel öz yağlar, aromatik bitkilerin damıtılmasıyla elde edilen konsantre yağ özleridir. Bitkilerin üreme, korunma gibi nedenlerle ürettikleri bu özlerin kalitesini damıtma tekniği tayin eder. Her bitkisel öz yağ farklı bir işleve sahiptir. Kullanırken son derece dikkatli kullanılması gereken bu yağlar, çok güçlü etkilere sahiptir ve cilt tarafından çok çabuk emilir.

    Bitkisel öz yağları aromatik bir bitkinin farklı yerlerinden elde etmek mümkün:
    - çiçeğinden,
    - yaprak ve gövdesinden,
    - kökünden,
    - kabuğundan,
    - meyvesinden,
    - tohumundan.
     
  2. GeykliKız

    GeykliKız Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    En fazla kullanılan 10 yağ

    - Fesleğenin sinir sistemi toniği, yorgunluk veya sürmenaj
    ilacı, gevşeticidir.

    - Tarçın: yeniden şekillendirici, aşk iksiridir.
    - Limon: doğal koruma mekanizması kuvvetlendiricisi, cilt hastalıklarında etkilidir.
    - Okaliptüs: solunum yolları antiseptiğidir.
    - Ardıç: romatizma veya ağrılı eklemlere karşı savaşır.
    - Lavanta: sakinleştirici, yaraları iyileştirici ve kas gevşetici etkilerinin yanı sıra uykusuzluğa karşı da etkilidir.
    - Çam: antiseptiktir.
    - Gül: cilt için canlandırıcı, yenileştirici etkileri vardır.
    - Mine: yorgunluk ve strese karşı etkilidir.
    - Ylang-ylang: sıkıntı ve stresi azaltır.

    --------------------------------------------------------------------------------


    Altın kurallar

    - Bitkisel öz yağlar harici olarak kullanılır, hiçbir şekilde dahili olarak kullanılmamalıdır.
    - Saf halleriyle değil, karışım haline getirilmiş olarak kullanılmalıdır, yoksa cildin yanması riskiyle karşı karşıya kalınabilir.
    - Serin ve kuytu bir yerde saklanmalı, şişenin açılmasından itibaren 6 ay içinde tüketilmelidir.
    - Hamilelikte uygulanmamalıdır.
    - Alerjik bünyeye sahip kişilerde uygulanmamalıdır.
    - Bitkisel öz yağlar kesinlikle cam şişelerde muhafaza edilmelidir.
    - Bitkisel öz yağların göz çevresi kullanımından kaçınılmalıdır.
    - Çocukların ulaşamayacakları yerlerde saklanmalıdır.

    --------------------------------------------------------------------------------


    Rahatlama

    Banyo suyunuzda yoğunluğu azaltılmış şekilde bitkisel öz yağlar sizi gevşetir ve koku yoluyla etkilerini yayar. Banyo, gözeneklerin açılması nedeniyle bitkisel öz yağların istenen şekilde vücuda nüfuz etmesi açısından çok uygundur. Yağ suya karışmaz. Banyo yaparken bitkisel öz yağlar kullanıyorsanız, bunların bir köpük veya (yumurta sarısı, toz süt gibi) bir yayıcıyla kullanılması tavsiye edilir. 10 damla işinizi tamamen görecektir.

    Rahatlatıcı yağlar:
    Yorgun kasları gevşetmek için:
    lavanta, okaliptüs, turunç çiçeği yağı, tatlı portakal
    Uyarıcı: biberiye, vetiver, sardunya, limon
    Afrodizyak: ylang-ylang, mutlak yasemin, mutlak gül

    --------------------------------------------------------------------------------
     
  3. GeykliKız

    GeykliKız Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Canlılık

    Bitkisel öz yağlar masaj ile uygulandığında vücuda canlılık verebilir. Bu tarz bir kullanımda öz yağları nebati yağlarla karıştırmak yararlı olacaktır: üzüm çekirdeği yağı, zeytin yağı, jojoba yağı gibi.

    Bitkisel öz yağlar cildi doğrudan geçerek kana karışır ve dört saat boyunca etkilerini sürdürür. Cilde doğrudan uygulanmaları halinde iltihaba neden olabilir! Yoğunlukları azaltılmış dahi olsa, bitkisel öz yağların hiçbir zaman açık yaralar, iltihaplı deri veya yeni kapanmış bir yaranın üzerine uygulanmaması gerekir.

    Cildiniz hassas mı? Öz yağınızı tatlı badem yağına karıştırarak yoğunluğunu azaltın. Bölgeyi iyileştirmek için ovaladıktan sonra kompres uygulayın.

    Canlandırıcı yağlar:
    Yorgun kasların gevşetilmesi: lavanta, okaliptüs, turunç çiçeği yağı, tatlı portakal, mimoza

    --------------------------------------------------------------------------------


    Cilt güzelliği

    Katkı ve etkileriyle, öz yağlar cildinizi zenginleştirerek cilt güzelliğinizi artırabilir. Öz yağlar hiçbir zaman doğrudan kullanılmamalı ve tatlı badem gibi bir nebati yağ ile karıştırılarak kullanılmalıdır.

    Cilt güzelleştirici yağlar:
    Yorgun cilt için:tefarik otu, gül ağacı
    Kuru veya nemini yitirmiş cilt için:fındık
    Yağlı cilt için: mısır ak nilüferi, lotus ağacı, biberiye, limon, sardunya, bergamut, ada çayı ve papatya
    Kırışıklıklar için:fındık, portakal
    Siyah noktalar için: nane, biberiye
    Nemlendirici olarak: gül

    --------------------------------------------------------------------------------


    Hamilelik ve aromaterapi

    Kana karışmaları nedeniyle bazı yağların hamile kadınlarda kullanımı önerilmez; bu nedenle öz yağların prospektüsleri mutlaka okunmalıdır. Hamile olan kadınların ürünlerini daha çok eczanelerden edinmeleri ve bir süre için bitkisel öz yağlardan uzak durmaları tavsiye edilir.

    Adaçayı ve misk otu (yaban karanfili) gibi bazı bitkiler kadınsal hormonlara etki eder. Bu da hamlelikte istenmeyen bir durumdur. Sindirim ****bolizmasına etki eden yeşil anason ve biberiyede olduğu gibi kafur da tavsiye edilmez.

    Bir bebek bekliyorsanız, birkaç ay daha sabredin veya herhangi bir şey kullanmadan önce doktorunuza danışın.
     
  4. GeykliKız

    GeykliKız Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Yastığınıza, banyo suyunuza damlattığınız, masaj yaparken kullandığınız yağlar şifa veriyor. Yöntemin adı aromaterapi. Bu aromatik yağların sakinleştirici, gerginliği giderici, hafıza kaybını azaltıcı etkileri var. Evdeki negatif enerjiyi atmak için greyfurt uçucu yağı, tartışmaları ve nezleyi önlemek için okaliptus. Neşeyi artırmak için portakal yağı, huzur ve ruhani koruma için de ıtır çiçeği...



    Aromaterapi nedir?

    Çok yönlü iyileştirme sanatıdır. Bitkisel aroma yağlarıyla vücuda sağlık, zihninize denge sağlayıcı, ruhsal olarak enerjimizi dengeleyici terapi uygulama yöntemidir. Aromaterapide kullanılan yağlar, bitkilerin kök, çiçek, yaprak vb. bölümlerinden elde edilen saf uçucu yağlardır. Bitkilerin içinde bulunan uçuçu yağlarını terapi amaçlı kullanmaktır. Kelime aroma olmasına ve çoğunlukla 'kokuyla iyileştirme' veya 'iyi hissetme' anlaşılmasına rağmen aslında 'herbal terapi' uzantısı olan farklı bir tamamlayıcı tıp dalıdır. Uçucu yağlar cilt tarafından vücuda emilir, nefes yoluyla akciğere ulaşır. Genel olarak stresi gidermek, vücudu canlandırıp toksinlerden arındırmak, çeşitli vücut rahatsızlıklarını gidermek için kullanılır.

    Kanser hastalarını yatıştırıyor

    Aromaterapi uzmanları aromatik uçucu yağların çeşitli metotlarla kullanılmasını önerir. Nefes yoluyla buğu ve aromatik lamba vb. yöntemler, yastık ucuna birkaç damla sürme, aromaterapi masaj, mendil ile gün içinde koklama vb. yöntemler bulunur. En etkili yöntem fiziksel rahatsızlıklarda masaj, banyo suları veya hafifleterek vücuda sürme, zihinsel etki için sürekli o aromatik ortamda bulunmadır.

    Aromatik yağların sakinleştirme, canlandırma, uyandırma, refleks başlatma, reaksiyon güçlendirme, gerginliği giderme, genel olarak iyi hissettirme, kronik yorgunluğu giderme, hafıza kaybını azaltma, sigarayı bırakma, ameliyat sonrası kusma ve yorgunluk halini giderme, nörolojik zayıflığı güçlendirme, doğuma yakın gerginliği azaltma, genel ağrıyı giderme etkisi var. İngiltere ve Amerika'da kanser hastalarını yatıştırıcı ve kendilerini iyi hissetmelerini sağlamak, mide bulantısı veya stresi gidermek için sigorta tarafından kabul edilen aromaterapi seansları doktor tarafından önerilir. Etkileri kanıtlanmamış olmasına rağmen HIV'li çocuk hastanelerinde veya terminal ölümcül rahatsızlıklarda, zihinsel sorunlar için hastanelerde aromaterapi seanslarıyla başarı elde edildiğini gösteren deneyimler var.

    Hangi durumlarda, hastalıklarda aromaterapi kullanılabilir?

    Aslında aromaterapi bir yaşam biçimi. Rahatsızlık döneminde, banyo sularında stres giderici, cildi güzelleştirici olarak kullanılabilir. Örneğin aşırı kavgacı bir yapınız var, kendinizi kontrol edemiyorsunuz veya çok kırılgansınız, çabuk üzülüyorsunuz. Aromaterapiden yararlanabilirsiniz.

    Özellikle fiziksel rahatsızlıklarda, örneğin mikrop öldürücü, ödem giderici iltihap azaltıcı, spazm çözücü etkilerinden dolayı baş ağrısını veya adale ağrısını dindirebilir, romatizmal ağrıyı azaltabilir, şiş el ve ayakları yumuşatabilir, aynı anda sedef veya egzamayı iyileştirebilirsiniz. Evin enerjisini korumak, evin içinde kavga enerjisini azaltmak, eve yabancı kişiler girdiğinde kıskançlık veya aşırı gürültü sonrası evin tekrar huzurlu olmasını sağlayamak için yararlanılabilir.
    Negatif enerjinin veya kıskançlık enerjisinin ev içine yayılmasını engellemek için misafir öncesi kışın kaloriferler üzerine yerleştirilen bir kâse su içine damlatılmış 10 damla greyfrut uçucu yağı bu enerjiyi emer. Aile içinde huzursuzluğu gidermek için oturma odalarında yerleştirlilen bir kâse içine 10 damla okaliptus yağı kullanılabilir. Nezle döneminde kaynatılmış soğutulmuş suyu bir spreyli şişe içine 15 damla okaliptus, 15 damla ıtır, 15 damla portakal yağı ekleyip havaya spreylerseniz evin içindeki mikrobu önleyerek nezle olma ihtimalinizi azaltırsınız. Neşe enerjisini portakal yağı ile yükseltirsiniz. Itır çiceği evin içinde huzur olmasını ve ruhani bir koruma sağlar.
     
  5. GeykliKız

    GeykliKız Profesyonel Üye www.pembeoje.com

    Hangi yağlar ne için kullanılır?

    Evi canlandırma: Sedir, çam, kuşdili.
    Uyku düzenleyici: Papatya, lavanta.
    Romantik atmosfer: Itır, portakal.
    Zihinsel yorgunluk giderici yağlar: Lavanta, İngiliz nanesi, kuşdili.
    Stres ve üzüntüyü giderici yağlar: Bergamot, neroli, papatya, lavanta, sandalağacı


    Duyguları dengeleyici yağlar

    Bergamot: Ruhsal ve bedensel denge.
    Yasemin: Arzularımızı dengeler.
    Havuç yağı: Duru görüşü güçlendirir.
    Kır papatyası: Kabullenme gücümüzü güçlendirir, içsel kavgayı sakinleştirir.
    Misk adaçayı: Zihinsel açıklık verir, olayları olduğu gibi görmemizi güçlendirir. Renkli ve mutlu rüya görmeyi sağlar.
    Kişniş: Cesaret ve kendine güveni artırır.
    Fenol: Kendini ifade etmeyi artırıcı.
    Zencefil: Duygusal ve bedensel denge.
    Limon: Duyguları ferahlatır.
    Kananga: Afrodizyak etkisi sağlar

    Aromaterapinin özellikle etkili olduğu alanlar nelerdir?

    Mide rahatsızlıkları, kolit, gaz, hazımsızlık, ağrı, iç ve dış apseler, cilt rahatsızlıkları, alerjiler, astım, iştahsızlık ilk akla gelenler...
     

Sayfayı Paylaş