ADIM ADIM TÜP BEBEK TEDAVİSİ

Konusu 'Tüp Bebek' forumundadır ve Adriana tarafından 3 Ekim 2015 başlatılmıştır.

  1. Adriana

    Adriana Yeni Üye www.pembeoje.com

    Hayat bazen beklentilerimizi isteklerimizi zor bir sınava tabi tutar bu bazen çok istediğimiz anne baba olma arzusu olabilir sabırlı olmalı dik durmalı ve bu zor dönemde eşler birbirlerinin elini sıkıca tutarak atlatmalı sabır ve azim isteyen zor bir dönem olsada tüp bebek tedavi dönemi tedavi ve gebelik sonrasında kucağınıza alacağınız bebeğinizi düşünerek kendinizi çok yıpratmadan bu dönemi atlatmanızı dilerim konumuzda adım adım tüp bebek tedavisi hakkında bilgi edine bilirsiniz.

    Tedavimizin başlangıcı…
    • Bugün âdetinizin 3. ila 5.günü ilk yumurta takibiniz yapıldı.
    • Yumurtalarınızın düzenli olarak büyümesini kontrol edebilmek için 2 ile 4 gün aralıklarla ultrason ile muayene edileceksiniz.
    • (Kontrol süresi 2–4 gün arasında olabileceği gibi hekim istemine göre gün aşırı ya da 4 günden uzun aralıklarla olabilir.)
    • Yumurta takip sürecinde size verilmiş olan ilaçlarınızı düzenli olarak tam saatinde kullanınız.

    Alışverişe gidebilecek miyim?
    • Tedaviniz boyunca günlük sosyal aktivitelerinize devam edebilirsiniz.
    • Yemek yemek alışveriş yapmak günlük yürüyüşler kuaföre gitmek, saç boyatmak, denize girmek tedavi sürecinizi etkilemeyecektir.

    Şehir dışından geliyorum, ne kadar İstanbul’da kalmam gerekecek?
    • Tedavinizin süresi tahmini olarak 15-20 gün arasında değişmektedir (yumurta takip ve Transfer aşamasına kadar geçen süre.)
    • İstanbul’da kalış planınızı bu zaman dilimine göre yapınız.

    Yumurtaların büyüme takibi ne kadar sürecek?
    Yumurtalarınız size verilen ilaçların etkisi ile hızla büyümesi ve olgunlaşması beklenir.
    Bu süreci takip için hem ultrason ile muayene edilirsiniz hem de kanda salınan hormon düzeylerinize bakılır.

    • Yumurtalarınızın takip süresi 7–10 gün kadar sürebilir.

    Her geldiğimde kan verecek miyim?
    Yumurtalarınızın kontrollerini yaparken bu kontrolleri kan da bakılan hormon düzeyleriniz ile teyit ederiz.

    • Kan da Estradiol ve Progesteron sevilerinize (E2 _ P4) bakılır.
    • Kan verme sıklığınız yumurtalarınızın büyüme durumuyla doğru orantılı olduğundan hekim istemine göre tedavi son aşamaya gelene kadar her kontrolde ya da daha uzun aralıklarla kan vermeniz istenebilir.

    Eşim sperm örneğini ne zaman verecek?
    Eğer eşinizin sperm sayısı yeterli ise yumurta toplama günü sizinle aynı saatte eşinizde sperm örneğini verecek.

    • Eğer eşinizin sperm sayısında sıkıntı varsa yumurta toplama günü eşinizin TESE ameliyatı olması gerekebilir. Doktorunuz size bilgi verecektir.
    Yumurta toplama günü tedavinizin 7 ila 15. günleri arasına denk gelecektir.


    Yumurtalarım toplandı ne zaman transfer yapılacak?
    • Yumurta toplama işleminden bir gün sonra emriyologlar tarafından yumurtalarınız ve kalitesi hakkında bilgilendirileceksiniz.
    • Transferiniz embriyologların ve doktorunuzun uygun gördüğü günde yapılacaktır.
    • Embriyolarınızın sayı ve durumuna göre 2. ile 6. günler arasında transfer işleminiz yapabilir. Embriyolog ve doktorunuzun istemine göre bu günlerde değişiklik yapılabilir.

    Tüp bebek tedavisi ortalama ne kadar sürer?
    Tüp bebek tedavisi tüm basamakları ortalama 15-18 gün arasında sürmektedir.


    Tedavi boyunca her gün kontrole gelecek miyim?
    Tedavi boyunca her gün kontrole gerek yoktur. Tüp bebek tedavisinin ilk aşması yumurtalıkların ilaç verilerek uyarılması dönemidir. Bu dönem ortalama 8- 10 gün sürer. Bu dönemde yaklaşık 3 ya da 4 kez ultrasonografi muayenesi yapılır. Gerekirse hormon analizleri yapılır. Yumurta hücrelerini içeren follikül çapı yeterli büyüklüğe ulaştığında yumurta çatlatma iğnesi verilerek 2 gün sonra yumurta toplama işlemi yapılır. Yumurta toplama işlemi günü erkekten alınan sperm örneği ile toplanan yumurtaların dölleme işlemi yapılır. Dölleme işleminden sonra döllenen yumurta sayısına göre 2-5 gün sonra embriyo transferi yapılır.


    Eşim çok yoğun çalışıyor, her seferinde eşimin gelmesine gerek var mı?
    Hayır. Eşiniz sadece yumurta toplama günü sperm örneği vermek için gelebilir. Ancak eşinizin sperm tahlilinin uzmanlarımız tarafından görülmesi ve değerlendirilmesi gereklidir. Gerekli durumlarda üroloji uzmanımızdan konsültasyon isteyebilmekteyiz. Bu nedenle ilk görüşmeye anne ve baba adayının birlikte katılması detaylı değerlendirme yapılması gerekli. Bu değerlendirmede baba adayının sperm tahlilinin tüp bebek uygulamasında yeterli olduğu belirlendikten sonra baba adayının sadece yumurta toplama günü gelmesi yeterlidir.


    Tüp bebek tedavisi boyunca cinsel yaşamımız nasıl olmalı?
    Yumurtalıkların uyarım döneminde cinsel beraberlikte bir kısıtlama yoktur. Ancak yumurta çatlatma iğnesi verilmesinden itibaren cinsel beraberlik olmamalıdır. Embriyo transferi ve sonrasında gebelik testi sonucuna kadar cinsel beraberlik önermemekteyiz.


    Yumurta toplama günü verilecek sperm örneği için eşimin cinsel perhiz yapması gerekli mi?
    Evet, ideal olarak 2-4 günlük bir perhiz idealdir. Bu süre 7 günden uzun olmamalıdır.


    Spermler nasıl alınıyor?
    Yumurta toplama günü tıpkı sperm tahlilinde olduğu gibi masturbasyon yoluyla sperm alınmaktadır. Sperm verme probleminiz varsa daha önceden hekiminizle bu durumu paylaşmalısınız.


    Yumurta toplama işlemi ne kadar sürer?
    Yumurta toplama işlemi ortalama 15-20 dakika sürer.


    Yumurta toplama işleminde uyutulacak mıyım?
    Yumurta toplama işlemi lokal anestezi ya da sedasyon adını verdiğimiz hafif uyku hali oluşturan ilaçlarla siz uyutularak gerçekleştirilir. Merkezimizde işlemin konforu açısından anestezi ile uyutularak yumurta toplama işlemi yapılmaktadır. Bunun için su da dahil olmak üzere en az 6 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz. Buna sigara da dahildir.


    Embriyo transferinde anestezi alacak mıyım?
    Embriyo transferi anestezi gerektirmeyen bir işlemdir. Embriyo transfer işleminden 1 saat önceden itibaren idrara sıkışmanız gereklidir. Embriyo transferi sırasında ultrasonografi ile rahimin görüntülenmesinde ve yine işlemin uygulanmasında idrar kesenizin dolu olması bize kolaylık sağlamaktadır.


    Embriyoların cinsiyeti biliniyor mu?
    Tıbbi zorunluluk yani cinsiyete bağlı geçen hastalıklar dışında embriyolarda cinsiyet tayini Türkiye’de yasaktır. Embriyolarda genetik tanı yapılmadıkça cinsiyet tayini yapılamaz. Tıbbi zorunluluk dışında cinsiyet tayini hem kanunen hem de etik olarak yasaktır. Transfer ederken embriyoların cinsiyetlerini bilmiyoruz.
     
  2. İlter

    İlter Yeni Üye www.pembeoje.com

    Çok zor bir dönem Allah tüp bebek tedavi gören herkezin yardımcısı olsun
     
  3. Belkız

    Belkız Yeni Üye www.pembeoje.com

    Zor olduğu zaman sanki kıymeti çok daha iyi biliniyor Allah hak eden herkeze anne baba olmayı nasip etsin.
     

Sayfayı Paylaş